FK: Lavica Bojana izgubila triler meč, Srbija u Evro-Afričkoj zoni

U nedelju su odigrani preostali mečevi susreta Ruminije i Srbije. Posle prvog dana Rumunija je vodila sa 1-0 pobedom Sorane Kirstee nad Anom Ivanović, a Simona Halep je imala vodstvo od 3-1 u prvom setu protiv Bojane.

Konačan rezultat susreta je bio 4-1 za Rumuniju. 

ivanovic-jovanovski-fed-kup_660x330

Rano jutros Bojana i Simona su nastavile svoj meč, ali se završio nepovoljno po naš tim. Bojana nikako nije mogla da se suprostavi top 5 teniserki pa je ubrzo i izgubila prvi set sa 6-2. Drugi set je doneo nešto izjednačeniju borbu, Bojana je parirala Halepovoj ali nedovoljno. Izgubila je set sa 6-4 a sa tim je Rumunija i povela sa 2-0 u ovom susretu.

Nedugo posle, na terenu su se našle Ana Ivanović i Simona Halep, u meču u kome je Rumunka mogla da svojim drugim bodom donese ukupni pobedu selekciji Rumunije. Međutim nije očekivala da će na teren izaći motivisana Ana, spremna na pobedu i osvetu zbog načina na koji se završio njihov prethodni duel.

Ivanovićeva je počela hrabro, rutinski je osvojila svoj servis gem a zatim je i odmah oduzela servis protivnici te je bilo 2-0 za Anu. Tada se Halep budi, uzima svoj servis gem, vrši pritisak na Anin i oduzima joj servis. Svoju seriju je produžila na tri gema.

Međutim, Ana se ne predaje i tada veže čak 6 gemova zaredom i vodi sa 6-3 2-0.

Ani je očigledno opala koncentracija, jer je Rumunka ponovo uzvratila kao i u prvom setu. Sve do 4-4 je bilo skoro pa mirno, a tada Ana pojačava, oduzima servis svojoj rivalki i ima priliku da servira za meč.

Kao i u mnogo slučajeva ranije, Ana to ne čini, gubi svoj servis gem, i ubrzo se otišlo u taj-brejk. Ana je u taj-brejk ušla koncentrisanije, pogađala je linije, i ubrzo je imala četiri vezane meč lopte i iskoristila je već prvu za veliku pobedu i vraćanje  kakve- takve nade da će Srbija ipak pobediti. Ovo joj je treća top 10 pobeda u sezoni, a druga top 5.

ana1

Usledio je meč Bojane Jovanovski i Sorane Kirstee, Bojanin drugi meč u danu.

Iako je protiv Simone Bojana bila koncentrisana i malo grešila, protiv Sorane to nije bio slučaj. Sigurno ju je poraz pokolebao, te nije mogla da pruži pratiju koju je želela i koja je Srbiji bila potrebna.

Veoma brzo je Sorana povela sa 5-3 i još jednim brejkom okončala prvi set.

U drugom setu je Bojana startovala brejkom i ulila nadu u preokret. Ipak, ona u  narednom servis gemu ne koristi nekoliko brejk lopti pa Sorana izjednačuje. To kao da je dalo novu snagu Rumunki, pa ona furiozno dolazi do 5-2. Tada Bojana servira i počinje prava drama. Sorana ubrzo stiže do meč lopte, ali je Bojana spašava fantastično izgrađenim poenom. Bojana je spasila još jednu pre nego što je sačuvala svoj servis gem. U sledećem je Sorana pri rezultatu 30-15 za nju, odservirala as, koji je, kasnijom odlukom sudije, bio aut. To kao da je pokolebalo Kirsteu te je ona napravila dve duple i omogućila Bojani da se vrati u meč. Ubrzo se odlazi u taj brejk, gde drama kulminira.

U prvih jedanaest poena su viđeni mini brejkovi, Bojana nije servirala kako treba a Kirstea je poene poklanjala duplim greškama. Bojana je spasila još jednu meč loptu, pre nego što je iskoristila svoju drugu set loptu i odvela meč u treći set.

Kada se mislilo da će Bojana pritisnuti a Sorana da poklekne, desilo se upravo suprotno. Sorana je igrala kao da se ništa nije desilo a Bojana nije imala snage da joj parira pošto je na terenu bila već oko tri sata. Sorana je čuvala brejk prednosti sa početka seta sve do 3-2 kada ga Bojana vraća.

U sledećem gemu, Bojana je imala nekoliko gem lopti ali je bila nemoćna da zaustavi napade Rumunke pa je ponovo izgubila svoj servis. Pri rezultatu 5-3 za Soranu, Bojana je ponovo spasavala meč lopte, i na trenutak je izgledalo kao da se istorija ponavlja. Ali Jovanovski nije imala više snage pa je Kirstea iskoristila svoju šestu meč loptu i odvela Rumuniju u Svetsku grupu II posle više od dvadeset godina.

Bojana je pokazala izuzetnu borbenost i požrtovanost za svoju zemlju, ali jednostavno nije mogla da pruži više. Bez obzira, zahvaljujemo joj se na borbi i nadamo se da će joj ovo služiti kao meč koji će je vratiti na pravi kolosek.

Bojana1

Što se tiče revijalnog dubla, Srbiju su predstavljale Nina Stojanović i Jovana Jakšić protiv Irine-Kamelije Begu i Monike Nikulesku. Naše devojke su predale taj meč posle samo jednog odigranog gema, zbog zdravstvenih problema najmlađe članice našeg Fed Kup tima. Želimo joj brz oporavak i da još mnogo puta bude pozvana da igra za Srbiju.

Konačan rezultat je stoga 4-1 za Rumuniju a Srbija će se sledeće godine boriti sa selekcijama Lihtenštajna, Gruzije, Belorusije, Ukrajine, Austrije, Hrvatske…