Fjučersi: Kipar, Tunis i Turska.

Ove nedelje igrani su fjučers turniri na Kipru, Tunisu i Turskoj, a naša zemlja je imala svoje predstavnike. 

laslo1

Na Kipru (Larnaka)  igrali su teniseri, Laslo Đere i Miljan Zekić.

Laslo Đere bio je postavljen za drugog nosioca, a u prvom kolu je za protivnika imao srećnog gubitnika (lucky loser), Mušega Hovnanisjana (ATP 1310) iz Amerike, koga je pobedio sa 6-3, 6-2. U drugom kolu je sa 6-4, 7-6(1) bio bolji od Tala Goldengorena iz Izraela (ATP 665). 1/4 finale je za Lasla bilo lagana prepreka jer je sa 6-1, 6-4 pobedio sedmog nosioca, Ričarda Gaba iz Velike Britanije (ATP 610). U polufinalni meč, Laslo je ušao kao favorit, ali je pružio nešto slabiju partiju, i imao je dosta problema sa servisom zbog vetra koji je duvao tokom čitavog meča. Napravio je čak 11 duplih servis grešaka. Za protivnika je imao domaćeg tenisera, rođenog baš u Larnaki, Petrusa Hrisohosa (ATP 762). U prvom setu, Đere je imao prednost brejka, ali je domaći teniser uspeo da od rezultata 4-3 za Lasla osvoji tri gema u nizu i dobije prvi set rezultatom 6-4. Drugi set je Laslo dobio bez većih problema sa 6-1, i delovalo je da će uspeti da se izbori za finale, ali je stao, i protivnik je brzo došao do prednosti od 5-1 i servisa za pobedu. Đere je uspeo da vrati jedan brejk, i servirao je za ostanak u meču. Uspeo je da spasi dve meč lopte, ali je na treću napravio neiznuđenu grešku i izgubio treći set rezultatom 6-2, za konačnih 1-2 u setovima.

Za Lasla je ovo prvi turnir nakon nešto više od mesec dana, jer je zbog povrede morao da bude odsutan sa terena tako da se može reći da je i ovo dobar rezultat.

Đere će odigrati još jedan turnir u Larnaki, a onda će od prvog decembra igrati na fjučersu u Tunisu.

laslo3

laslo 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

slika5

Na istom turniru igrao je i Miljan Zekić koji je bio postavljen za petog nosioca.

zekic

Zekić je u prvom kolu igrao protiv Danijela Glansija iz Irske (ATP 870) gde je u prvom setu imao dosta problema i uspeo je da ga dobije u taj brejku rezultatom 12-10, da bi u drugom imao znatno lakši posao jer ga je dobio sa 6-1.

U drugom kolu igrao je protiv domaćeg tenisera, od koga je kasnije poražen i Đere, ali je Zekić imao više šansi od Lasla jer je u prvom i trećem setu ispustio prednost brejka. Bilo je 4-6, 6-3, 3-6 za mladog Hrisohosa.

zekic2

zekic3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zekić je na ovom turniru igrao i dubl u paru sa Teodorom Dačanom Kračunom iz Rumunije. Oni su u prvom kolu pobedili Plamena Miluševa iz Bugarske i Đovanija Ricutija iz Italije sa 6-1, 6-4. U polufinale su prošli nakon veoma dramatičnog meča u 1/4 finalu, gde su iskoristili tek šestu meč loptu, uz spašene dve. Igrali su protiv trećih nosilaca, Aleksandra Danijela Karpena iz Rumunije i Aleksandra Lazova iz Bugarske, i pobedili 5-7, 7-5, 16-14. Zbog povrede Rumunskog tenisera, polufinalni meč su predali bez borbe prvim nosiocima, Bortolotiju i Krepaldiju iz Italije.

Miljan je na prethodnom turniru na Kipru igrao polufinale, tako da će mu bodovi osvojeni na ova dva odigrana turnira omogućiti povratak među najboljih 400 tenisera sveta.

Naredni turnir, Zekić će odigrati od 8. decembra, ali još nije odlučio gde.

zekic4

 

Na turniru u Tunisu (Sus) u obe konkurencije (singl/dubl) igrala je Barbara Bonić.

U singlu je bila postavljena za petu nositeljku, a prvo kolo je prošla bez većih problema. Igrala je protiv Sri Vaišnavi Pedi Redi iz Indije (WTA 822) i pobedila 6-1, 6-1. Drugo kolo je prošla nakon što je spasila dve meč lopte u taj brejku drugog seta. Taj meč je dobila 3-6, 7-6(9), 6-2, a igrala je protiv ruskinje Marije Marfutine (WTA 648). 1/4 finalni meč je izgubila od treće nositeljke Natele Džalamidze iz Rusije (WTA 342) sa 7-5, 2-6, 5-7. Pri rezultatu 5-3 u prvom setu, Bonićeva je servirala za set, ali je protivnica osvojila dva gema u nizu i izjednačila na 5-5, da bi joj srpska teniserka uzvratila istom merom i dobila prvi set sa 7-5. Drugi set, Barbara je izgubila sa 6-2, dok je u trećem posle dosta brejkova protivnica došla do 5-4 i servisa za pobedu. Bonićeva je uspela da vrati brejk i izjednači na *5-5. Pri tom rezultatu, imala je dve gem lopte, da osigura taj brejk, ali je izgubila taj gem, i naredni, za konačnih 5-7 u trećem setu, i 2-1 u setovima za protivnicu.

Barbi

Barbara Bonić i Frančeska Stivenson iz Velike Britanije su u prvom kolu pobedile treće nositeljke Mariju Paljoto iz Portugalije i Šarlotu Remer iz Ekvadora rezultatom 6-1, 6-1. Poražene su u 1/4 finalu od dve teniserke iz Belgije, Morgan Mihelis i Elene Van Der Sipt. Bilo je 4-6, 7-5, 7-10 za protivnice.

Barbara će igrati još jedan turnir u Tunisu već od ponedeljka, pa će napraviti nedelju dana pauze, a onda od 8. decembra nastaviti sa turnirima. Igraće još tri turnira u Indiji (15icu i dve 25ice).

Junior Roland Garros

Na turniru u Turskoj (Antalija) u obe konkurencije igrala je Natalija Kostić.

U prvom kolu, Kostićeva je pobedila domaću teniserku Esen Kokče (bez WTA renkinga) koja je za ovaj turnir dobila WC. Bilo je 6-3, 6-3 za Nataliju. U narednom meču, Natalija je za protivnicu imala petu nositeljku, Juliju Stamatovu iz Bugarske (WTA 501) i po peti put je uspela da pobedi u isto toliko međusobno odigranih mečeva do sada. Kostićeva je taj meč dobila 6-3, 1-6, 6-1. Natalijin niz od sedam pobeda prekinula je treća nositeljka, Irina Marija Bara iz Rumunije (WTA 398), odnosno Natalijin umor, jer joj je ovo šesti turnir bez pauze koji je Natalija odigrala još od 13. oktobra, a na svakom turniru je igrala u obe konkurencije. Prvi set dobila je Kostićeva nakon preokreta, rezultatom 7-6(6), da bi drugi izgubila glatko sa nulom. Treći set Natalija počinje brejkom, povela je 2-0, ali je protivnica preokrenula na 4-2 i pri tom rezultatu srpska teniserka je predala meč.

U dubl konkurenciji, Natalija Kostić i Šantal Skamlova iz Slovačke bile su postavljene za prve nositeljke, a u prvom kolu su bile bolje od ukrajinsko-holandske kombinacije Kirpot/Vikerink sa 7-5, 5-7, 10-5. U 1/4 finalu su pobedile rumunsko-hrvatsku kombinaciju, Adamesku/Primorac sa 7-6(5), 6-1. U polufinalnom meču su opravdale ulogu favorita, jer su igrale protiv teniserki bez renkinga, Štolmar iz Mađarske i Medvedcove iz Moldavije, i pobedile 6-4, 6-2. Kostić i Skamlova su predale finalni meč bez borbe drugim nositeljkama, Gorgodze iz Gruzije i Fominoj iz Ukrajine. 

Ovo je bilo 13. finale dubla za Nataliju, a do sada je osvojila šest titula. Čak sedam finala je igrala ove godine, a uspela je da osvoji dve titule, na fjučers turnirima u Beogradu i Zaječaru.

Kostićeva je odustala od turnira u Antaliji koji se igra već od ponedeljka, pa će odmarati do 8. decembra.