Finale!

I to se dogodilo. Srbija je u finalu Fed kupa, i to možda u trenucima kada je, što se tiče forme i plasmana njenih najboljih igračica, to izgledalo najmanje verovatno. Ana je napravila preokret, Jelena bila ubedljiva i tako se došlo do nedostižnih 3-1.

Konačno da dubl nije odlučivao pobednika, prvi put u poslednje tri godine kada je reprezentacija Srbije u pitanju. Tarpiščev je ostao dosledan svojoj lošoj odluci, ponovo je stavio u tim Pavljučenkovu i umalo da mu to donese rezultat. Ana je ušla loše u meč, a Pavljučenkova krenula mnogo bolje nego protiv Jelene. Srazmerno joj je raslo samopouzdanje, svakim osvojenim gemim, pa je Ana vrlo brzo bila pred gubitkom seta, 0-5. Ipak, Ana je tada uradila nešto što joj je verovatno donelo kasnije pobedu. Nije dozvolila protivnici da lako završi set, napravila je čak dva brejka, osvojila tri gema, pa iako je u narednom izgubila, dala je protivnici na znanje da okreće nov list.

I onda se sve okrenulo. Ana je počela da pogađa a Anastasija ponovo da gubi samopouzdanje. Usledio je brz i efektan preokret, nedostižnih 10-0 u seriji za Anu. Ostala je samo formalnost, i Ana je mirno privela meč kraju, 3-6 6-0 6-3.

Jelena je odlično ušla u meč. Iako se znalo da je Jelenina šansa slabi živci Kuznjecove, znalo se da je Jelena svojom igrom mora da je dovede u situaciju da se nervira, žuri i greši. Sve je ispalo savršeno. Jelena je sa devet vinera stigla do 3-0, da bi do kraja seta, sigurnom igrom sakupljala greške protivnice. Jedina opasnost je bila, da Jelena ne izgubi koncetraciju i zbog toga počne da poklanja protivnici poene.

E to se upravo dogodilo početkom drugog seta, kada Jelena propušta tri brejk lopte, i vidno iznervirana, nekim svojim greškama, pravila ih još  više i dozvoljava protivnici prednost od 3-0. Srećom posle prve pauze, Jelena dobija dobre savete i sama uspeva da smiri, brzo vraća brejk i da je pobeda već bila na vidiku. Kuznjecova je ponovo postala nervozna, pa smo do kraja meča gledali njene greške ali i dobre Jelenine poene.

Tako je Srbija došla do finale, gde će ponovo biti gost, ovoga puta, iz današnje perspektive, mnogo opasnijem protvniku, Češkoj. Ipak, do novembra je dosta vremena, da Ana, Jelena i Bojana uđu bolju formu, tako da je sve moguće. Što se Jelene tiče, ove dve pobede bi mogle da joj daju malo energije i dodaju malo optimizma, koje joj je potrebno za nastavak sezone. Što se Ane tiče, ona je imala dosta oscilacija i to velikih, ali je pokazivala povremeno sjajnu igru. Razlog za oscilacije verovatno leži u činjenici da je kasno stigla u Moskvu i nije imala vremena da se navikne na podlogu.

Obe srpske teniserke sada idu u Štutgart, gde ih čeka jak turnir i teške protivnice od starta. Jelenu Voznjacki a Anu Bartel.