Filip ekspresno, Lajović na mišiće

Očekivalo se obrnuto, s obzirom  na trenutni plasman i snagu protivnika. Desilo se ipak, da je Filip bio na visokom i tako pomalo zbunio daleko bolje plasiranog protivnika, dok je Lajović imao dosta oscilacija protiv raspoloženog Italijana, slabije plasiranog od njega na rang listi.

Rang lista naravno, nije uvek relevantna, pogotovu kada je nivo čelindžer turnira u pitanju. Filip je pre godinu i po dana bio 170. igrač na svetu, što govori o njegovom kvalitetu i o tome da njegov trenutni plasman ne odgovara istom. Ipak, njegov protivnik, Adrian Manarino je i sada bolje plasiran nego što je Filip ikada bio(128), a pre samo 9 meseci je bio član 50 najboljih.

To nije smetalo Filipu, da mu ostavi samo 1(!) gem u meču prvog kola čelindžera u Rimu. Filip je imao malu prednost  navikavanja na uslove terena, jer je igrao kvalifikacije, ali teško da bi to moglo da bude obrazloženje teškog poraza Francuza. Pre će biti, da je Filip odigrao odličan meč, a da Manarino nije imao odgovor za to u ovom trenutku. Ko je mogao da prati meč preko solidnog strima, video je odlično kretanje srpskog tenisera što govori da je potpuno spreman, što posebno raduje s obzirom na povrede koje su ga praktično odvojile od terena godinu i više dana. Kvalitet, tačnije talenat nikada nije bio sporan, pa ako se kod njega u ovom trenutku poklapilo nekoliko stvari, sazrevanje, oporavak od povrede i nadahnuće proisteklo iz te činjenice, možemo očekivati još lepih vesti od ovog momka.

Sa druge strane, Lajović je krajem prošle godine rezultatima i igrom podigao nivo očekivanja na jedan mnogo viši nivo. Otuda i malo razočarenje igrom i rezultatima ove godine. Iako se dobor sprema za novu sezonu, oscilaija je previše i rezultati su ispod očekivanih. I današnji meč protiv Italijana Đanluke Nasa, bio je u maniru toplo-hladno. Solidan i siguran prvi set, zatim pad u drugom, i na kraju gotovo poraz i pored dva brejka u trećem i vođstva od 4-0, jesu prava slika ovogodišnjeg Lajovića.

Na to treba dodati odličnu igu Italijana, koji ovih dana beleži renking karijere(krajem janurara je bio 217.). Lajović je od 4-0 stigao do 4-5 na servis protivnika, ali je ipak odigrao odlično u desetom gemu i spasao se poraza. Na 6-5 nije iskoristio katastrofalan servis protivnika, a u taj brejku u seriji grešaka pred kraj meča, Lajović je bio spretniji i sretniji, mada je realno bio bliži pobedi jer je imao tri meč lopte, naspram protinikove jedne.

Ni u narednom kolu neće biti lakih protivnika za Dušana i Filipa. Turnir u Rimu, iako je tek čelindžer od 30.000€ je izuzetno težak, prva dva nosioca su Gulbis i Garsija-Lopez. Filipa čeka nezgodni Holanđanin Huta-Galung, dok Dušan igra protiv pobednika meča Grega Zemlja – Havier Martin.