Ferer preokretom do polufinala

941097-15529051-640-360Psiha je čudo i sigurno najvažniji faktor u tenisu. Almagro će sigurno kao razlog poraza navoditi i problem sa preponom leve noge, ali je ipak psiha i dosadašnji skor protiv današnjeg protivnika bila odlučujući faktor da i pored vođstva od 2-0 u setovima, na kraju bude 4-6 4-6 7-5 7-6(4) 6-2 za Davida Ferera.

Nikada Almagro nije pobedio Ferera, pa se to nije desilo ni ovaj, trinaesti put. Verovatno nikada nije bio bliži tom rezultatu i svakako najvećem uspehu na GS turnirima u karijeri, kao danas.

Tri puta je Nikolas servirao za meč, ali nijednom nije stizao do meč lopte. Scenario u sva tri gema je bio potpuno isti: 15-40, a onda Almagro uspeva da se vrati, dođe do izjednačenja, ali je do prednosti uvek prvi stizao Ferer i uspevao da produži meč.

A sve je išlo po Almagrovom planu. Stoprocentna iskorišćenost brejk lopti u prva tri seta, dovela ga je do 5-4 u trećem setu i prvog servis gema u kojem je mogao da završi posao. Nije, jer je glava očigledno počela da radi svoje. Do tada je Almagro igrao sigurno, u jakom tempu imao podjednak broj grešaka i vinera, što je uz pomalo nesigurnog i nervoznog Ferera donelo priliku da servira za pobedu.

I onda će se desiti ono što se dešavalo u sličnim situacijama u nastavku. Ferer očigledno nervozan, izvlači iz svojih nogu najviše što može, juri za svakom lopticom dok Almagro rizikuje i ređa greške. Uz to, servis danas nikako nije slušao Almagra, pa se moglo desiti, da dobije meč u kojem ne bi imao više od 50% ubačenog prvog servisa!

Čak, krajem četvrtog seta je Ferer imao veći broj poena a mogao je da izgubi. Nije, zahvaljujući svojoj upornosti, vraća brejk u trećem a zatim pravi još jedan za odlazak u četvrti set. U četvrtom je Ferer u još većim problemima, jer je Almagro tri puta pravio brejk prednosti, koji bi zatim izgubio, tako da su poslednjih šest gemova pred taj brejk išli na stranu igrača koji se servis primao.

I pre taj brejka u četvrtom setu, pretpostavljalo se kakav će rasplet biti, a posle odigranog bilo je jasno da Almagro ne može u glavi da pobedi protivnika, tačnije sebe. U to se umešala povreda prepona i peti set je brzo završen.

Tako će Ferer postati protivnik Novaku, ako ovaj prođe Tomaša Berdiha. Dobra stvar je to, što je i Ferer odigrao jedan duži meč, ali ipak manje naporan od prethodnog Novakovog, jer je sve završeno za manje od četiri sata. Za nešto duži boravak na terenu bio je potreban uporniji i izdržljiviji Almagro u petom setu, ali njega nije bilo.