Federeru titula i drugo mesto

Iako je u većem delu meča, Tomaš Berdih izgledao kao neko ko će stići do svoje druge masters titule, to se ipak nije dogodilo. Razlozi su poznati, kvalitet Federera u bitnim poenima i greške Berdiha kada je bilo gusto. Na kraju, posle odličnog meča i možda najboljeg ovogodišnjeg finala psole AO, Federer je slavio, 3-6 7-5 7-5.

Prvi set je verovatno bio jedan od najboljih u karijeri, kada je Čeh u pitanju. Federer jeste bio za nijansu sporiji i nesigurniji, ali i kada je krenuo da igra kako zna, jedva se spasao ubedljivijeg poraza, proed raspucanog Berdiha.

U drugom setu su već krenule greške Berdiha a u drugom gemu je totalno stao servis, što je bilo dovoljno da Federer dođe do prednosti, od 3-0. A onda se desilo nešto što će se ponoviti i u trećem setu. Federer ne uspeva da realizuje 5-3 i servis, prvo za set a kasnije za meč. Ipak, “stari lisac” nalazi prave udarce u dvanaestom gemu oba seta, pre svega kratke riterne slajsom, sa kojima se Tomaš baš ne snalazi najbolje, pa posle jednog takvog dolazi do poena koji ga vraća na drugo mesto ATP liste.

Pre toga, Berdih u trećem setu prpušta nekoliko prilika za brejk. Mora se priznati da sreća nikako nije bila njegovoj strani, jer mu je, kako u drugom tako u četvrtom gemu, ritern iz bekenda za dlaku izašao van terena. Najzanimljiviji je bio 8 gem, kada Berdih sa tri neodbranjiva servisa spašava 00-40, ali zatim pravi dve duple greške i gubi gem.

Berdih je tako pokazao, da na šljaci ume da bude veoma opasan i da ga treba izbegavati u žrebu, dok je Federer iskoristio sve mane protivnika, izuzetno se prilagodio podlozi u čemu mu je pomoglo iskustvo, teniska inteligencija i raznovrsnost, čime je pokazao da će iskoristiti svaku priliku koju mu Nadal i Novak ukažu. Očekuje nas vrelo teniseko leto, defionitivno.