Federer trijumfovao u Šangaju

Švajcarac Rodžer Federer osvojio je trofej na Mastersu u Šangaju, prvi put u karijeri pošto je u finalu prestižnog turnira pobedio Francuza Žila Simona, sa 2-0 (7-6, 7-6) posle sat i 52 minuta. 

Roger Federer

Federeru je ovo 23. trofej na turnirima serije 1000, a 81. ukupno u karijeri.  U duelima sa Simonom prednost je povećao na 5-2. Takođe, Švajcarac će od ponedeljka biti drugi na svetskoj rang listi. Ispred njega će biti samo Novak Đoković koga je pobedio u polufinalu ovogodišnjeg Mastersa u Šangaju. Žil Simon će se ponovo vratiti u elitno društvo i biće među prvih 20. 

Federer je do trofeja došao posle taj-brejkova, u meču u kojem su viđena samo dva brejka. U prvom setu, Simon je osvojio gem na Federerov servis i to na samom početku, ali je Švajcarac nešto kasnije ovaj minus uspeo da nadoknadi. U desetom gemu izjednačio je na 5-5, a u taj-brejku je bilo neizvesno. Simon je imao prednost od 6-5 i set loptu, ali nije uspeo da je iskoristi. Federer uspeva da dobije tri vezana poena i osvoji “trinaesti gem” sa 8-6. U drugom setu brejkova nije bilo, a o pobedniku se odlučivalo ponovo u taj-brejku. Tada je Federer bio nešto ubedljiviji i slavio sa 7-2.