Federer preokretom do titule u Dubaiju

ATP turnir u Dubaiju po šesti put osvojio je Rodžer Federer. Baš kao protiv Novaka Đokovića u polufinalu, Federer je i u finalu nadoknadio set zaostatka i osvojio titulu. Švajcarac je sa 3-6, 6-4, 6-3 savladao Čeha Tomaša Berdiha.

federer 2014Federer je prvi došao do brejka za 2-1, ali loš procenat prvog servisa u prvom setu (35%) dao je dovoljno prilika Berdihu za napad. Čeh je to znao iskoristiti te je uzvratio sa dva uzastopna brejka za osvajanje prvog seta.

Berdih je bio u naletu pa je u petom gemu drugog seta napravio još jedan brejk za vođstvo od 3-2. Tada započinje Federerov preokret i Berdihovi problemi na servisu. Švajcarac je odmah nadoknadio izgubljeni servis za 3-3, a novim brejkom kod 5-4 poravnao je rezultat u setovima na 1-1.

U trećoj deonici oba tenisera su  imala probleme s ubačajem prvog servisa. Pobednika je odlučio jedan brejk i to Federera za vođstvo od 3-1, ali bilo je još puno prilika za više izgubljenih servisa.

Berdih je imao brejk  loptu kod 1-1 i još dve (15-40) kod 2-4. Federer je ipak prokockao 0-40 kod 1-0, a kod 5-2 i dve meč-lopte. Ipak, na servisu za meč zaključio je posao i ostvario 12. pobedu u 18. susretu sa Berdihom.

Sa 78  ATP titula u singlu Federer je preskočio Džona Mekinroa na trećoj poziciji večne liste po broju titula. Berdih je pak doživio 12. poraz u svom 21. finalu.