Fed kup, epilog

Fed kup vikend je za nama i znaju se parovi polufinala po grupama i koje će ekipe u plejof, borbu za opstanak ili plasman, zavisi sa koje strane se gleda.

Rusija – Srbija i Italija – Češka, su parovi poznati od juče, dok će Belgija, Španija, Ukrajina i Nemačka čekati žreb i protivnice u plejofu. A protivnice će im biti SAD, Japan, Slovačka i Australija, koje su dobile svoje mečeve u okviru druge svetske grupe.

Amerikanke su napravile ekspresan povratak u društvo najboljih. Za to su angažovali obe sestre Vilijams, od kojih je Serena igrala u singlu i donela dva boda svojoj reprezentaciji. Belorusija bez Azarenke, koja se požalila na probleme sa leđima u poslednji čas, nije mogla da se suprostavi domaćinima, pa je izgubila svih pet mečeva. I Venus se posle duže pojavila na teren, i sa Huber pobedila u dublu. Jedini set je uzela Jakimova, neopreznoj Sereni.

Japan sa sve Kimiko Date, bio je prejak za slovenačku reprezentaciju, iako je  Hercog bila favorit u svojim singl mečevima. Mečevi su išli svi osim jednoga u tri seta, a presudilo je izgleda iskustvo Kimiko Date i nadahnutost talentovane Morite. Na kraju poražavajućih 0-5 za Slovenke.

Australija je igrala u najjačem sastavu sa Stosur, Gajdosovom i Dokić i nije dozvolila Švajcarskoj više od jedne pobede. Vegele je odradila svoj deo posla za Švajcarsku i pobedila u meču u kojem je imala nekakve šanse, Jarmilu Gajdosovu, ali nije imala pratioca u svojoj reprezentaciji. Stosur je bila ubedljiva, a Gajdosova je ispravila kiks iz prvog dana i pobedila Sadiković u odlučujućem meču.

Hantuhova i Cibulkova nisu dozvolile da im dubl ponovo kroji sudbinu. Doduše, junakinja prvog dana za Francusku, Virdžinijia Razano(pobedila je Cibulkovu) nije igrala drugog dana, što je možda olakšalo posao domaćoj reprezentaciji. Nesrećna Aliz Korne, ponovo je razočarala Francuze, i poražena je osmi put u mečevima koje je igrala u singlu Fed kupa, uz samo jednu pobedu. Ovoga puta malo opravdanje je jaka protivnica, Danijela Hantuhova. Dubl je bio formalnost, pa su ga Slovakinje izgubile i končano pobedile sa 3-2.

Poražene će u plejofu za ostanak u drugoj grupi igrati protiv pobednica grupa po zonama i neće im biti lako. To su iz Evrope Austrija i Švedska. Iz Amerike Argentina, dok je pobednica azijskog dela, očekivano Kina, koja je lagano pobedila Kazahstan. Malo iznenađenje je poraz Poljske od Švedske, ali za to je zaslužna Arvidson i švedski dubl. Sofija je pobedila Ursulu Radvansku, Agnješka Larson, pa je dubl odlučio da Švedska ide dalje. Dovoljan dokaz, kako je teško biti i ostati među najboljima u ovom takmičenju.