FED KUP: Čehinje odbranile titulu

Fed kup reprezentacija Češke nastavila je dominaciju u tenisu osvojivši četvrtu titulu u poslednijh pet godina na ovom prestižnom takmičenju. U finalu u Pragu, Čehinje su sa 3-2 pobedile Rusiju i tako stigle do devete titule u Fed kupu u istoriji. One su sada na drugom mestu reprezentacija sa najvećim brojem titula. Više od njih imaju samo teniserke SAD-ukupno sedamnaest.ceska

Nakon prvog dana nadmetanja u O2 areni rezultat je bio nerešen 1-1. Domaćin finalnog duela poveo je nakon što je njihov prvi reket Petra Kvitova savladala Anastasiju Pavljučenkovu sa 2-1. Nakon njih, na teren su izašle Marija Šarapova i drugi reket Češke, Karolina Pliškova. Nije imala Marija mnogo problema, disciplinovanom i sigurnom igrom, gotovo rutinski, donela je prvi poen Ruskinjama, nakon trijumfa od 6-3, 6-4.

Odlučujući dan počeo je derbijem, susretu četvrte i šeste teniserke sveta, Marije Šarapove i Petre Kvitove. “Atomski” tenis viđen je danas popodne, a pobedu, posle preokreta, odnela je Marija Šarapova rezultatom 3-6, 6-4, 6-2. Ruskinja je još jednom dokazala da se nikada ne treba predavati, jer je bila na ivici poraza 3-6, 3-4, 15:40. Ipak, uspela je da preokrene i donese prednost svojoj zemlji od 2-1. 

Za rezultatsku ravnotežu pobrinula se Karolina Pliškova pobedivši Anastasiju Pavljučenkovu sa 6-4, 6-3. Kao što se i očekivalo pobednika je odlučio dubl. Barbora Zahlavova-Stricova i Karolina Pliškova izgubile su prvi set od para Vesnina-Pavljučenkova, ali su uspele da dobiju naredna dva i tako donesu treči poen svojoj zemlji za konačnu pobedu 3-2.