Epska pobeda Zikija i Ilije

davis cup 2013 zimonjic-i-bozoljac2_fNenad Zimonjić i Ilija Bozoljac pobedili su američki dubl tim koji sačinjavaju Bob i Majk Brajan i doneli Srbiji drugi poen u okviru četvrtfinalnog okršaja između  Sjedinjenih Američkih Država i Srbije u Dejvis kupu.

Meč je trajao skoro 4 i po sata a konačan rezultat je bio  7-6 (5) 7-6 (1) 5-6 4-6 15-13!

Kakav će to meč biti, postalo je jasno posle pet gemova i prvog brejka, jednog od dva za Srbiju u celom meču. Čvrsto rešeni i motivisani Zimonjić, sa iskustvom u mečevima i pobedama protiv braće Brajan i potpuno skoncetrisani i bez ikakvog straha Bozoljac, slušajući svog iskusnijeg partnera, stavili su do znanja protivnicima, da neće lako dobiti meč i da će se igrati tenis na visokom nivou!

Iako su sledeći gem i brejk izgubili, Nenad i Ilija su u celom meču bili za nijansu sigurniji na servisu, pre svega zahvaljujući velikom broju  asova, čak 36, od kojih su polovinu napravili u petom setu.

Otuda možda i osvojena dva taj brejka i prva dva seta. U prvom je srpski dubl napravio preokret, jer je bilo 4-2 za braću Brajan, dok je u drugom sve bilo mnogo ubedljivije 7-1.

Kada je u četvrtom gemu trećeg seta Srbija stigla do dve brejk lopte, izgledalo je da je to početak kraja, ali se posle odbrane istih od strane Amerikanaca, ispostavilo da je to bio početak preokreta. Od tada Amerikanci postaju mnogo sigurniji i naredna dva seta dobijaju u samim završnicama, kada koncetracija, pre svega Zimonjića pada jer su oba brejka napravljena na njegovim servisima.

Da je Srbija izgubila meč, to bi zaista bila velika nepravda, jer su na 4-4 propuštene dve brejk prilike i jer su Nenad i Ilija, u igri na razliku, hrabro držali svoj servis, jer bi gubitak značio automatski i kraj meča. Tako se bez brejk lopti, stiglo do brejka na 13-13, pre svega zahvaljujući sjajnim ritenima Bozoljca. I dok su čekali da počne odlučujući gem, Ilija je nervozno skakutao pored Nenada, koji je mirno menjao grip na svom reketu.

Ta mirnoća se ipak pokazala, kao pritajena nervoza i strah od pobede, jer je duplom greškom, Nenad doveo Srbiju pre produžetak drame, 15-40! E tu dolazi do izražaja sva snaga i kvalitet nekada najbolje dubl igrača na svetu. Sjajnim i neodbranjivim servisima, Nenad ređa naredna tri poena, a samo je sreća spasla Brajae da meč lopta ne bude iskorišćena, jer je jedan odbrambeni lob, pao gotovo na samu osnovnu liniju, odakle Zimonjić smečuje u mrežu.

To nije omelo Nenada, koji sa još dva neodbranjiva servisa, od kojih je poslednji bio as, donosi veliku pobedu za Srbiju, otvara širom vrata polufinala, a sebi donosi sigurno najveću pobedu u DK takmičenju.

Danas na teren u Bojsiju izlaze Novak Đoković pa Viktor Troicki protiv Sema Kvirija odnosno Džona Iznera. Bilo bi šteta, da se ovoliki trud i šansa ne iskoriste, ali sasvim sigurno neće biti lako. Očekuje se,  i najbolje bi bilo, da Novak sve završi posle prvog meča, mada bi možda i Viktor mogao to da uradi, nadahnut Nenadovima pre svega Ilijinim izdanjem!