EKSKLUZIVNO: Petar Popović za Nettenis

Najcenjeniji teniski trener sa ovih prostora, trenutno, svakako je Petar Popović. Fantastični Petar debi na svetlima velike pozornice imao je u WTA turu, da bi svoje ime zacementirao radom na ATP turu. O počecima, radu sa teniserkama i teniserima, ali i mnogim drugim temama, pričali smo sa Petrom pred start 2018. godine.

Trenersku karijeru sam započeo pre desetak godina, jer sam morao okončati svoju zbog povrede(rame), a i u četiri godine što sam pokušavao na ATP video sam da bez stručne pratnje i pomoći neću ostvariti svoje snove i ciljeve i onda mi se upravo ukazala prilika da radim sa Ivom Karlovićem. Super nam je išlo godinu dana i onda je Ivo morao da reši problem sa Ahilovom tetivom koja ga je mučila jako dugo, a ja sam tad počeo sa Andreom Petković, iako iskreno nikad nisam planirao i razmišljao da radim na WTA turu, ali moram priznati da mi je to iskustvo donelo mnogo i unapredilo me kao trenera-psihologa-motivatora…
Ovim rečima počinje Petar priču za naš sajt. Več pomenuta Andrea Petković doživela je preporod pod njegovom trenerskom pomoći. O radu sa njom kaže:
Sa Andreom saradnja je bila uzbudljiva, puna velikih emocija i rezultat. Počeli smo kad je bila 38. na svetu i dospela je do 9. mesta, a mogla je i mnogo više, nego je imala ogromna tri peha u nizu ( trioperacije i to nas je omelo, po meni zasigurno, do top 3 pozicije). Uglavnom, lepe i uzbudljive četiri godine.
Nakon prekida saradnje sa Andreom, Petar je ubrzo započeo saradnju sa Ivom Karlovićem. O predrasudama u saradnji sa Ivom susretao se svakodnevno, ali su sve to rezultatima demantovali.
Kad je Andrea odlučila da prekine saradnju, dva minuta kasnije sam nazvao Ivu i tu je počela naša druga saradnja koja je od prve nedelje krenula neverovatno (jer se on zadnje tri godine pre toga mučio da ostane u 100 prvih). Od prve nedelje rezultati su krenuli, svakako mu je odgovarala moja energija, a i ja sam imao jasnu viziju njegove igre i on je verovao u mene (što je najbitnije) i krenuli su iz nedelje u nedelju da padaju rekordi gde je tri godine bio oko dvadesetog mesta. Prošle godine postao  je i oficijalno najbolje rangiran igrač u istoriji jer je sa 38ipo godina bio osamnaesti na svetu.
Sa predrasudama i ne baš ohrabrujućim rečima susreo se i kada je odlučio da započne saradnju sa Filipom Krajinovićem. Filip je polako padao u zaborav, nova operacija udaljila ga je sa terena pola godine i ranking jedva u top 300 nisu bili obećavajući. Filip je krenuo u povratak, a na tom putu mnogo mu je pomogao Popović.
Isto kao i sa Ivom kad sam počinjao drugi put, mnogi ljudi nisu shvatali moj izbor, jer je čovek bio u godinama i sa slabim sezonama iza, tako i ovaj put kad sam odlučio da radim sa Filipom nisu baš svi shvatili zašto to jer imao sam stvarno velikih ponuda. Filipa znam duže vreme i video sam da ima dijamantski talenat, ali totalno neiskorišćen, to jest korišćen u pogrešne svrhe i bio sam ubeđen da zajedno možemo stići do prvih 20, iako je tad bio 126. kad smo se našli i dogovorili! A naravno preduslov za rezultat je da igrač koji vas uzme ima 100% i ni jedan manje! Filip je od prvog treninga imao veru u mene i ja u njega i ja sam imao vrlo prosta rešenja šta on treba da radi na terenu i popravi i to smo radili kroz turnire i uz turnira u turnir igra se podizala da je vec u Rimu i Kazahstanu dostigla, na momente, neverovatan nivo (34 gema izgubio na dva jaka čelendžera). Onda je došla Moskva ,prolazak kroz kvalifikacije i pobeđivanje Rubleva i naravno Berci, o kome sve znate…
Iako su teniseri gotovo cele godine na terenu, ili bar u treningu, osnovu za sezonu postavljaju u novembru i decembru. O važnosti tih priprema, ali i kako se spremaju Filip i on, kaže:
Pripreme služe da dignete svoj nivo fizičke pripreme i decembar je jedini mesec gde možete i tehnički nešto menjati ili ubacivati nesto novo, jer imate dovoljno vremena da se slegne do prvog turnira i usavrsi. Treniramo u Novom Sadu, tako da je meni mnogo lepše i lakše, jer sa njim samo odradim trening ujutru, od 3 sata, jer ja praktikujem jedan tenis dnevno, i posle idem dalje u svoje svakodnevne aktivnosti, kao što je razvoženje dece u školu, na sportove…
O boljim uslovima u Srbiji za trening, pogotovo u akademiji gde je ambasador, kaže:
I dalje sam pri Playerzonu kao ambasador i konsultant, a glavni trener je Boris ČonkiĆ, tu je i Pera Čonkić, Milan Čonkić i Robert Belak koji rade super posao i dobro je da nasa deca ne moraju da idu u inostranstvo, nego mogu da imaju vrhunske uslove kod nas.
Nezaobilazna tema svake godine je ko bi mogao doći na mesto najboljih, jer će Rodžer, Rafa i Novak neminovno morati jednog dana da odstupe.
Što se mladih tiče, Zverev je već postao igračina, od Kirjiosa se samo čeka kad će ostati sabran preko cele godine i biti u top 10, za gde definitivno ima mesta, a iz senke vrebaju Rubljev, koji je kandidat za top 20, i Ćorić, Čung i Hačanov koji se mogu sledeće godine probiti u top 20, ako im se slože kockice…
Petar će sa Filipom sezonu započeti u Dohi, od koje zavisi da li će biti nosilac na Australian Openu, potom idu Sidnej, AO, Dejvis kup, Roterdam, Marsej, a pre Indian Velsa i Majamija možda dodaju još neki turnir. Obojici želimo puno sreće u 2018. godini i zahvaljujemo Petru što je izdvojio vreme za naše čitaoce.