EKSKLUZIVNO : Nebojša Višković govori za Nettenis

Sa ekspanzijom tenisa u Srbiji i uspehom naših tenisera i teniserki, svaki prosečan Srbin umnogome je unapredio poznavanje ovog sporta. Svaki gledalac smatra da je bolji trener od trenera, igrač od igrača, komentator od komentatora. Ok, ne svakog komentatora. Među njima ističe se ime Nebojša Višković.

Bilo da u finalu Londona kaže da je “Rodžer nervozan kao tinejdžer na prvom sastanku”, ili da zapazi da “Dolgopolov nema trenera, da ga ima – izvršio bi samoubistvo” , gledaoci mu uvek daju poverenje i zato je on pojam za teniskog komentatora. Gledaoci ga pamte još sa RTS-a, a ovi sa kraćim teniskim “stažom”, uz njegov glas prate godinama mečeve na Sport klubu. Ko bi bolje od Nebojše, za naš sajt, pričao o različitim teniskim temama?

viskovicSvedoci smo istorijske godine Novaka Đokovića. Kako Vi gledate na istu?

Mislim da je sam Đoković najkompetentniji da donosi sud o sopstvenoj sezoni. A on kaže da je najbolja. Naravno da možemo i da diskutujemo o tome da li je ovo najdominantnija sezona nekog igrača ikada, ali to je već tema za dugu analizu. U svakom slučaju, rezultati i trofeji dovoljno govore.
Kada je reč o ostalim srpskim igračima, kako ocenjujete njihov učinak u sezoni za nama?
Generalno, nije bilo blistavo. Ali Tipsarević, naravno, ima opravdanje. Najvažnije je da se konačno rešio nezgodne povrede, nadam se da će u 2016. igrati daleko više. Lajović sigurno nije zadovoljan rezultatima. Samo je par puta bljesnuo, on može mnogo više. Troicki je odlično počeo i imao bi još bolje rezultate i renking da nije nekoliko mečeva izgubio na neverovatan način. Krajinović je opet imao pehove sa povredama, a Zimonjić nije imao uspeha sa izborom dubl partnera, jer on i Matkovski očigledno nisu našli pravu “hemiju”.
A kako ocenjujete sezonu srpskih teniserki?
Jelena Janković nas je svakako obradovala. Iako se već može smatrati veterankom na WTA turu, osvojila je dva turnira i vidi se da uživa u igri, što je sjajno. Ana Ivanović sigurno želi što pre da zaboravi 2015. godinu, bilo je mnogo razočaranja, ali ona nas je nekako navikla da u parnim godinama igra mnogo bolje. Ostale srpske teniserke nisu igrale na konstantnom nivou, verujem da ni jedna od njih nije preterano zadovoljna urađenim.
Imali ste priliku da prisustvujete Vimbldonu, možete li nam preneti barem delić atmosfere koji vlada na najprestižnijem teniskom turniru?
Drugačija je od ostalih teniskih turnira. Sve odiše duhom i tradicijom. Nema mnogo zabave, ali Englezima to i nije cilj. Sve funkcioniše perfektno, nekad je previše sterilno ali i to je u sklopu tradicije.
Pored tenisa, prenosite i fudbal. Da li možete uporediti komentarisanje ta dva sporta?
Velika je razlika. Meni je lično fudbal veći izazov, zahteva dužu i obimniju pripremu, i znam da u njemu ima prostora još mnogo da napredujem.
viskovicNa Sport klubu radite i emisiju o tenisu, Top tennis. Kakvi su dalji planovi u vezi emisije, da li ćete je obogatiti novim rubrikama ?
Osveženja i noviteti se stalno razmatraju. Nije lako raditi takav tip emisije jer se u velikoj meri zasniva na entuzijazmu. Imam sreću i privilegiju da radim sa izvanrednim momcima, koji su mi ne samo kolege već i prijatelji, a onda je sve mnogo lakše.
Da li i dalje učestvujete u radu Teniskog kluba Topako i možete li nam reći više o njemu i Vašoj ulozi u istom?
Ne, ta epizoda se završila pre godinu dana. Svakako je takav rad u tenisu bio lepo iskustvo.
Kako vidite narednu sezonu u ATP i WTA konkurenciji?
Ne vidim veliku razliku u odnosu na upravo završenu, naročito ne kod muškaraca. Verujem da će Nadal biti mnogo bolji, ali ipak od Đokovića očekujem nastavak dominacije, možda u nešto manjoj meri. Kod dama je, kao i obično, mnogo veća šansa da ćemo gledati iznenađenja.
Šta mislite, ko bi od mladih nada mogao da zasija naredne godine i u WTA i u ATP turu?
Zasijaće nekoliko njih sigurno, ali ne najvećim sjajem. Najiskusniji su još uvek prejaki da ih neko ozbiljno ugrozi, a najperspektivniji momci još uvek previše zeleni čak i za pokušaj promene sistema poretka. Ali ako bi neko mogao da “eksplodira” – tipujem na Aleksandera Zvereva. U ženskoj konkurenciji je pre moguće da će se pojaviti neko – ekvivalent Belindi Benčić iz ove sezone, na primer. Možda Jelena Ostapenko.
Kako vidite budućnost srpskog tenisa i šta mislite o stanju srpskog tenisa?
Istorija nas ništa nije naučila. Opet se nadamo da će ni iz čega niknuti šampioni. Imamo najboljeg tenisera planete, a nemamo nacionalnu akademiju, ATP turnir, čak ni čelindžer, što je potpuno porazno. A opet, i pored toga, tu su klinci koji apsolutno mogu da naslede današnje velikane. Njih troje ili četvoro imaju sve predispozicije da budu u vrhu svetskog tenisa, ali da li će nas sreća opet pomilovati?