EKSKLUZIVNO: Doroteja Erić govori za Nettenis

Doroteja Erić je rođena u Gornjem Milanovcu, 1.8. 1992. godine. Teniserka koja igra levom rukom  brzo je skrenula pažnju na sebe pa su uspesi dolazili kao nešto očekivano.

Doroteja Erić - NOTO 2013Sa 15 godina je započela takmičenje u tri godine starijem uzrastu i dostigla je 33.mesto u konkurenciji do 18 godina. 2009. godine je krenula sa profesionalnim turnirima i na prvom turniru u Sarajevu, kategorije 25k, stigla je do pobede i plasmana u drugo kolo. Godinu je završila na 818.mestu.

Naredne godine je najdalje stigla na dva fjučersa u Prokuplju, gde je igrala polufinala, a sezonu je završila na 734. mestu.

2011. godine doživela je ogroman skok, jer je sezonu započela polufinalem na turniru 25k, a zatim i na fjučersu. Najveći uspeh doživljava u Zagrebu, gde iz kvalifikacija stiže do prvog finala, i to na turniru 25k! Sve mečeve u glavnom žrebu je dobila u tri seta, a tako je i izgubila finale. Dobri rezultati doveli su je u 350, a onda se dogodila povreda. Erić nije igrala od oktobra 2011. do juna 2012.godine, kada je branila najveći broj bodova pa je pala izvan 700 na svetu.

Onda je na kraju 2012. godine odlučila da obavi pripreme, dovede svoje telo u red što se pokazalo kao sjajan potez. Ne samo da se vratila tamo gde je stala, već je nastavila dalje, stigavši čak do 227.mesta, što joj je, za sada, rang karijere. U sezoni je osvojila dva turnira (fjučers i 25k), a igrala je u još pet finala, dok je u finalnim mečevima u karijeri skor 2-7. 

Doroteja je izdvojila vreme za čitaoce sajta Nettenis i odgovorila na naša pitanja.

 Dolazim iz sportske porodice i još kao mala sam bila veoma nestašna sa izraženim takmičarskim duhom pa sam samim tim bila upućena na sportske aktivnosti. Na teniske terene me je odveo tata, a moj brat od tetke je već trenirao pa sam imala dodatnu motivaciju da počnem da treniram.

Reci nam ko su članovi tvog tima i da li imaš pomoć nekih sponzora?

Članovi mog tima su, osim moje porodice, moj teniski trener Roman Savochkin, fitnes trener Nikola Stamenković, fizioterapeut Marko Bukvić, dr Marija Anđelković kao i moj psiholog Vladimir Kitanović.
Što se sponzora tiče imam izuzetnu saradnju sa kompanijom Delta sport koja mi obezbeđuje Nike opremu i pruža veliku podršku kao i firma Head koja mi obezbeđuje rekete i svu dodatnu tenisku opremu. 

Doroteja Erič Tajland 2013Omiljena podloga i turnir? Kakav ti je stil igre? Koje su ti vrline, a koje mane u igri?

– Hard je moja omiljena podloga, a što se tiče turnira trudim se da svaki turnir igram maksimalno profesionalno i da ne razmišljam da li mi se nešto sviđa ili ne,  ali mislim da  Wimbledon nema konkurenciju.

Stil igre ? Puno radim na servisu i čvrstoj igri sa osnovne linije, ali smatram da se stilovi sve više stapaju i da ako hoćete da postanete vrhunski igrač morate sve da znate, da u isto vreme budete agresivni, ali i da se pri tom dobro branite. O mojim vrlinama i manama više volim da drugi govore.

Seniorsku karijeru si sjajno počela, ušla u 350 teniserki, ali se onda desila povreda. Reci nam nešto više o tome.

– O povredi mogu reći da je to bio težak period, ali zahvaljujuci bezuslovnoj podršci pre svega porodice, potom trenera i saradnika, ali na prvom mestu velikoj posvećenosti i profesionalizmu fizioterapeuta Marka Bukvića uspela sam to da prevaziđem, naučim neke stvari i napredujem kako mentalno tako i fizički.

Ove sezone si premašila taj rang i ušla u 230. Iznesi nam utiske o sezoni? Koji ti je najlepši, a koji najružniji događaj u sezoni?

– Moji utisci o ovoj sezoni su da se kvalitetan rad uvek isplati, treba biti strpljiv, naravno imati veliku veru u sebe i ljude sa kojima sarađuješ i uvek pomerati svoje granice. Najlepši trenutak je sigurno osvojen turnir u Japanu, ali i to što sam cele godine bila zdrava i uživala kako u trenažnom tako i u takmičarskom periodu. Ružne stvari ne volim da potenciram, već iz njih izvlačim neku pouku, stičem iskustvo i na kraju ih zaboravljam.

Kako se pripremaš za narednu sezonu i reci nam gde ćeš igrati prve turnire? Da li imaš u planu neki WTA turnir? Da li voliš da igraš dubl?

 Trenutno sam u Beogradu, u pripremnom periodu koji je vrlo zahtevan i naporan, ali ujedno i vrlo zanimljiv.
Moj prvi turnir će biti kvalifikacije za AO, a što se tiče WTA turnira sigurno ću ih u narednom periodu igrati.
Dubl može biti jako interesantan, ali ja više volim singl jer mi dopušta individualizam.

Omiljeni teniser/teniserka?

– Bez dileme Rodžer Federer.

Da li postoje teniserke sa kojima se družiš na turnirima i kakav je odnos igračica generalno?

Sa svima imam korektan profesionalan odnos, ali se privatno ne družim sa ljudima iz tenisa jer ne volim da mešam posao i prijateljstvo ma koliko to surovo zvučalo.

Doroteja EricKako izgleda tvoj dan kada ne igraš meč? Imaš li neki hobi?

– Kada ne igram mečeve i ne treniram, a to je nedelja, vreme volim da provodim u krugu porodice i uz knjigu i naravno u pidžami. 🙂  Skijanje me u potpunosti ispunjava, nazovite to kako hoćete!

Za kraj nam ostaje da se Doroteji zahvalimo za vreme koje je izdvojila za naše čitaoce, i da joj poželimo puno zdravlja i sjajnih rezultata u narednoj sezoni!

16.12. izlazi lista za Australian Open, kada će znati da li će upasti u kvalifikacije za prvi Gren Slem sezone, a planovi nakon toga su vezani za čelendžer turnire, ali još uvek sa svojim timom nije odlučila koji će to turniri biti.