Dve pobede i poraz

Sve prema očekivanjima, mada je Bojana pružila dostojanstven otpor Dominiki Cibulkovoj, koja morala da u svakom od dva seta, igra taj brejk da bi došla do trećeg kola. Ana je bila najbrža i najubedljivija, dok je Jelena nepotrebno komplikovala, ali je bez problema prošla dalje.

Bojana Jovanovski  – Dominika Cibulkova, 6-7(3) 6-7(3)

Što bi rekli komentatori na ES-u, Bojana nije ispunila dva od tri zadata kriterijuma za pobedu i zato je izgubila. I to je tačno. Naravno, to nema veze sa kompjuterskom projekcijom sa zvaničnog sajta turnira, već sa onim što je Bojana morala da uradi danas protiv Cibulkove, a nije. Kao prvo, dozvolila je sebi da olako ispusti prednost brejka ostvarenog u prvom gemu meča, a onda je u celom meču jurila prednost protivnice. U takvoj situaciji se najveći deo energije izgubi da se ostane u meču, pa ako niste Serena ili Šarapova, obavezno dolazi do gubitka snage i koncetracije u samoj završnici.

Ono što je Bojana uspela da ostvari, je to što nije imala velike padove i previše praznog hoda u meču, i što joj je moral, čak i kada je imala protiv sebe 2-5 u prvom i 3-5 u drugom, bio na visokom nivou. Ipak, ključne gemove Bojana nije dobijala, pa je na kraju sve ostalo na dobrom utisku koji je Bojana ostavila na USO, baš kao i na Vimbldonu. To jeste napredak i neke stvari idu u dobrom pravcu, samo da Bojan nastavi tako.

Jelena Janković – Lara Araubarena Vecino 6-4 6-2

Jelena je teže nego što rezultat govori došla do pobede u meču drugog kola. Svaki od setova je trajao preko 50 minuta i u svakom je Jelena imala prednost brejka u ranoj fazi, pa čak i dva u prvom setu, ali je bilo par gemova, gde se dugo igralo na Jelenin servis, a u prvom je jedan servis gem izgubila, pri vođstvu od 5-2. Ko zna šta bi bilo da je njena protivnica osvojila koju brejk loptu više od jedne iz osam prilika.

Svakako, plasman u treće kolo je uspeh i dobro je što Jelena nije dozvolila još jednoj talentovanoj teniserki da napravi svoje ime nad bivšom br. 1. Najverovatnije sledi, u poslednje vreme nepremostiva prepreka za Jelenu, Agnješka Radvanska. Agi od finala Vimbldona ne ide najbolje, a oba poslednje meča u kojima je Jelena izgubila, igralo se u tri seta, mada je treći Jelena gubila sa nulom.

Ana Ivanović – Sofija Ardvison 6-2 6-2

Ana je ubedljivo najbrže završila svoj posao, mada je i ona imala problema  sa servisom i perioda igre kada se igralo na njen servis, brejk lopti pa i brejkova. Ana je loše započela meč, mučila se na svoj servis, u trećem je čak spasla 00-40, a onda krenula sigurnije, sve do 4-0 u drugom setu, kada je dozvolila dva brejka protivnici, ali isto toliko napravila, za ubedljivu pobedu.

Ana u trećem kolu čeka pobednicu meča Stivens – Malek. Ako pobedi Amerikanka, to bi mogao da bude nezgodan meč za Anu, ali Ana je ipak kvalitetnija i iskusnija teniserka, i to bi trebalo da dođe do izražaja u narednom meču.