Dva plus, jedan minus

Dogodilo se očekivano. Rajan Herison je izuzetno talentovan teniser, koji ume da zaigra posebno dobro na “svom” betonu u Americi. Viktor je odavno van forme i potrebnog samopouzdanja i Amerikanac je bio više nego ozbiljan protivnik za start turnira. Strepnje su se obistinile i Viktor je izgubio sa 7-6(5) 6-3.

Viktor je ceo meč jurio rezultat. Stizao je Herisona ali nije uspevao da do kraja napravi preokret. U prvom setu je protivnik pove sa 4-2, ali ga je Viktor u poslednjem trenutku sprečio da osvoji set. To mu nije pošlo za rukom u taj brejku, jer je uspeo da od 3-6 dođe do 5-6, ali je mladi Amerikanac sigurno odservirao za prednost u setovima.

U drugom setu potpuni pad za Viktora. Herison je poveo sa 4-0, a sve što je do kraja uspeo da uradi Viktor, bio je brejk na 5-2 za protivnika, što je bilo nedovoljno jer Herison i trećim brejkom u setu dolazi do zaslužene pobede. Kada se pogleda statistika servisa, jasno je zašto je Viktor izgubio. Njegov najbolji udarac je zakazao jer je uz samo dva asa, ubacio bednih 46% prvog servisa.

Pre toga, stigle su i prve dve radosti za srpski tenis na Indijan Velsu. Ana je uspela da se revanšira Johani Larson, za poraz na prošlogodišnjem Roland Garosu, i to u potpunosti jer joj je prepustila samo tri gema.

Ubedljivo i sigurno, od početka do kraja meča, što i rezultat pokazuje, uz možda malu zabrinutost zbog slabog Aninog servisa. Jedva prebačena brojka od polovine ubačenog prvog servisa uz veći broj duplih nego asova je nešto što će morati da se popravi u nastavku turnira ako Ana želi da ponovi bar prošlogodišnje četvrtfinale. A prva sledeća protivnica, koja će pokušati da je spreči u tome je Ksenija Pervak koja je iznenadila Šuai Peng u drugom kolu.

Na kraju, tačnije negde između Aninog i Viktorovog meča, na teren je izašao Novak i rutinski odradio svoj posao protiv Andreja Golubjeva. Sve što je Kazahstanac uspeo da napravi je brejk u prvom setu, kada je uspeo da se vrati posle 4-2 za Novaka. Kako to obično biva, Novak odmah vraća brejk ali je do kraja seta u gemu u kojem je servirao za set, imao još jednu malu neprijatnost, brejk loptu koju je spasao i time praktično rešio meč.

U drugom nije bilo problema kada je Novak servirao, ali je zato Golubjev muku mučio da zadrži svoj servis. Dva puta mu to nije pošlo za rukom pa je Novak lagano sa 6-3 6-2, prošao kroz drugo kolo. Tako je Golubjev na istom mestu u istom kolu, dve godine za redom izgubio od istog čoveka. Sada je Novak prepustio protivniku jedan gem više, ali se mora priznati da je Andrej odigrao prvi set mnogo bolje nego prošle godine kada ga je izgubio sa nulom, ali mu ni to nije bilo dovoljno.

Novak siguran i dovoljno dobar. Ako se zanemare neke greške iz bekenda i par nesigurnih servis gemova koji su bili posledica, malo slabijeg servisa (57% ubačenog uz jedan as), Novakova igra je bila na dovoljno visokom nivou za ovu fazu turnira. Sledi ozbiljnija prepreka ali i čovek sa kojim Novak u poslednaj tri meča lako izlazi na kraj, Kevin Anderson.

Večeras će na teren i Janko Tipsarević protiv Žila Milera, kao drugi meč na terenu broj 8. Dakle, bez prisustva kamera.