Dupla titula za Gasparjan u Bakuu

Mlada ruska teniserka Margarita Gasparjan osvojila je svoju prvu WTA titulu u karijeri, pošto je u finalu turnira u Bakuu (Azerbejdžan, WTA Internacional serija, tvrda podloga) savladala Rumunku Patriču Mariju Tig sa 2-1, po setovima 6-3, 5-7, 6-0. Pored titule u singlu Ruskinja je trijumfovala i u dublu zajedno sa Aleksandrom Panovom. One su u finalu sa 2-1 bile bolje od tandema Đačenko/Savčuk. GasparjanU veoma uzbudljivom prvom setu, Gasparjan je prva stigla do brejka i povela sa 4-2, da bi Tig već u narednom gemu uzvratila brejkom i došla u priliku da izjednači. Međutim, Ruskinja ponovo oduzima servis svojoj protivnici, što joj je omogućilo da dođe do seta rezultatom 6-3. I u nastavku meča viđena je velika borba između dve teniserke, kojima je ovo bilo prvo finale u karijeri. Pri rezultatu 4-4 u drugom setu, Gasparjan je napravila novi brejk, i potom servirala za titulu. Ali 21-godišnja Tigova se nije predavala, i sa tri osvojena gema u nizu, uspela da se izbori za odlučujući treći set.

Suprotno očekivanjima da će imati psihološku prednost na svojoj strani, Rumunka nije nastavila u istom ritmu, i već na startu je izgubila gem na svoj servis. Došlo je do velikog pada u njenoj igri, što je Gasparjan iskoristila, osvojila i narednih pet gemova, i na kraju podigla pehar u Bakuu.

Titula u prestonici Azerbejdžana omogućiće Ruskinji da se prvi put nađe među 100 najboljih teniserki na svetu, i od naredne nedelje će biti 71. na WTA listi. Veliki skok očekuje i Rumunku koja će biti  115. na svetu.