Dugo čekano i neočekivano

Mnogi ovogodišnji rezultati srpskih tenisera u ovoj godini mogu se svrstati u neočekivane ili  priželjkivane, one na koje se dugo čekalo. Svakako da se u prvom redu misli na uspehe Janka i Novaka, ali i rezultate Dušana Lajovića, pogotovu pred kraj sezone možemo svrstati u tu kategoriju.

O uspehu prve dvojice je sve rečeno. Obojica su dugo najvljivali da mogu upravo ovo što su sad uradili, ali se sve neočekivano brzo desilo a razmera Novakovog uspeha je ipak nadmašila i naše najluđe snove. Prosto nismo stigli da uživamo u prethodnom a već je stizao novi uspeh. Sa stanovišta navijača, želje su ispunjene, ostaje da sledeće godine bude bar približno tako, mislim da će se onda sve mnogo opuštenije pratiti.

Sa druge strane, Dušan Lajović izgleda kao skroman momak iz komšiluka, kako na terenu, tako i van njega. Igra prelep tenis, jedan je od retkih naših igrača koji igra jednoručni bekend, ali je izgledalo da mu fali malo bezobrazluka, male sportske arogancije, ubeđenja da je bolji od drugih….. Dušan je i iz male i mirne sredine kakva je Stara Pazova, što je svakako uticalo na njegov karakter. Takvi su mu i rezultati bili u juniorskoj pa i na samim počecima seniorske karijere – skromni i nenametljivi.

Ali, kvalitet i rad su postojali i oni su polako počeli da dolaze do izražaja prošle godine, mada je svoju prvu ITF titulu osvojio u Somboru 2009. Od jeseni prošle godine, Duci je naređao 9 finala fjučersa od kojih je 5 dobio, računajući i ono neodigrano u Antaliji, početkom godine. Sa nestrpljenjem se čekao prelazak na viši nivo, čelindžere i ATP turnire. To se delimično desilo početkom godine, kada je prošao kvalifikacije za ATP turniru Zagrebu i čelindžer u Bergamu, ali svoju pravu vrednost Lajović je pokazao ove jeseni.

Pre toga je prošao kvalifikacije još jednog ATP turnira, u Umagu i stigao do četvrtfinala dva čelindžera, u Uzbekistanu i Italiji. Onda je došla Moskva, pobeda nad Istominom u poslednjem kolu kvalifikacija i više nego ravnopravan meč protiv Bogomolova, poraz od 4-6 u trećem setu. Bogomolov je bio koban za Ducija i u Sankt Petersburgu, ali ovaj put tek u četvrtfinalu, a pre toga su redom padali, Zverev, Ilhan, Buri, Šardi i Sela. Sa 434. mesta na kojem je bio na početku godine, Dušan se popeo na 180, trenutno 190!

Iduća godina bi mogla biti godina njegovog daljeg proboja. Iskustvo je stekao, video je šta mu nedostaje i na čemu treba da radi a on je vredan momak, baš kao i Viktor Troicki koji bi mu mogao biti pravi primer kako se rad isplati. Viktor je i ovu godinu završio u Top 30. Da nije bilo male krize krajem godine, možda bi smo Viktora sada gledali kako se sa Jankom bori za što bolji plasman u deset najboljih a svakako siguran bi bio u Top 20, gde je boravio gotovo cele godine. Ipak i 22 mesto nije za potcenivanje.

I tu se priča ne završava. Iako je Ilija Bozoljac imao slabiju sezonu i ispao i 200 najboljih, u tom društvu se ustalio već drugu godinu za redom, Nikola Ćirić. Iako su njegovi rezultati od kraja prošle godine, bili iznenađenje s obzirom na 28 godina koje ima, ova godina je potvrdila da Ćirić može i više. Ne samo da se ustalio među Top 200 nego je negde u avgustu bio na pragu ulaska u 150 najboljih. Nikola sigurno još nije rekao sve što ima i moguće da će sada u društvu sa Dušanom, krenuti i dalje. A njima bi brzo mogao da se pridruži sve bolji Miljan Zekić.

Miljan je, baš kao i Dušan, imao sjajne rezultate na fjučersijma tokom većeg dela godine, pa je uz 4 titule stigao do 267. mesta, ali je onda usledio pad, baš kao i kod Novaka, pa će godinu završiti kao 306. I tu se priča ne završava. Videli smo mladog Jankovića, koji je na par turnira pokazao da će uspešnu juniorsku karijeru zameniti ista takva seniorska. Tu su uvek stabilni Bjelica i Čaćić, povremeno bljesne Pašanski, a može se očekivati prodor sve boljeg Danila Petrovića.

Na kraju, gledajući ovu sezonu, nikada se ne zna ko će zablistati u narednoj. Što se ovih najboljih tiče, priča kreće od ponedeljka. Pauza je bila mala, ali za igrače, dok za ljubitelje tenisa verovatno i preduga. Pa eto, s Novom Godinom i novih teniskih uzbuđenja.