Dubl odlučio – Srbija u polufinalu!

Sve je dobro što se dobro svrši. Vesti na početku današnjeg dana nisu bile dobre i nisu nagoveštavale ovakav rasplet. Jelena povređena, a onda i raspucana Vikmajer i smušena i nervozna Aleksandra, nagoveštavali su početak kraja nade da će se Srbija po prvi put naći u polufinalu Fed kupa.

Ipak, na scenu je stupila junakinja dana, Bojana Jovanovski. Sjajnom igrom, donela je izjednačenje i vratila veru u konačan uspeh. Uz to, posle poraza od Bojane Flipkens se toliko iznervirala, da je zbog nečega što se dešavalo u svlačionici, na teren izašla 17-ogodišnja Van Ujtvank, uz očekivanu Vikmajer. Ako je to bila taktička odluka belgijske selektorke, onda joj hvala. Van Ujtvink se nije obrukala, čak je od polovine drugog seta bila bolja u belgijskom timu, ali bi Flipkens sigurno bila veći problem za Srbiju.

Posle razmene brejkova, igralo se čvrsto sve do taj brejka. Prema očekivanjima, sigurnije na servisu su bile Vikmajer i Jovanovski, dok su se Krunić pored izgubljenih gemova, mučile da zadrže i ostale svoje servis gemove. Ipak, poslednji servis gem na servis Vikmajer, u kojem je po prvi put imala problema, nagovestili su ono što će se kasnije dešavati. Vikmajer prva servira u taj brejku i gubi poen, kada Srbija stiče prednost, koju uz još jedan mini brejk pretvara u 4-0. Vikmajer ponovo gubi oba svoja servisa, taman za ubedljivih 7-2 u odlučujućem gemu.

Drugi set je bio sušta suprotnost prvom. Bio je prepun brejkova i neizvesnih gemova. Praktično su samo dva gema prošla bez brejk lopti. Jedan na servis Krunić i poslednji na servis Vikmajer, mada se Srbija tada vratila od 00-40 i spasla prve tri set lopte. Tada se videlo, da Vikmajer igra sve slabije, a posle završenog drugog seta, zatražila je pomoć lekara zbog problema sa leđima.

Zbog toga je početak trećeg seta bio presudan. Vikmajer je pokušala da iskoristi mali oporavak posle pauze i počela je da udara iz sve snage. Naše devojke su odgovorile na isti način, pa se u tim trenucima igrao najlepši tenis. Vikmajer ipak prva pada u tim trenucima i gubi svoj servis. Verovatno je treći gem na servis Aleksandre Krunić bio presudan, jer su srpske teniserke spasle tri brejk lopte, za vođstvo od 3-0.

Pokazalo se nedostižno, jer je lošija igra i raspoloženje Vikmajer uticalo i na njenu partnerku, pa je na kraju bilo i lako, 7-6 4-6 6-1. Tako je dubl još jednom doneo pobedu srpskoj reprezentaciji. Svakako da je ulazak Aleksandre Krunić u dubl i u Fed kup reprezentaciju, doprineo da dubl više ne bude siguran poen za protivnice. Sva tri dubla od kada igra Aleksandra su dobijena, ali ovoga puta se mora istaći i odlična Bojana, pogotovu u situacijama gde se inače slabo snalazi, voleji i reakcije na mreži. Pored standardno sigurnih i snažnih udaraca sa osnovne linije, danas odličnog servisa i uz Aleksandrinu lucidnost i sposobnost da zarazno motiviše sve oko sebe, danas smo videli dubl, koji uz malo više iskustva i uigranosti može da se takmiči i sa boljima od ovih koje su se danas nalazile preko puta mreže.

Ne treba zaboraviti ni doprinos Jelene Janković. Bez njenog boda, ne bi bilo ni prilike da se nešto uradi u dublu, ali i Aleksandru, koja je uspela da se oporavi od teškog poraza u singlu i uz povremene oscilacije, odigra odlično dubl meč. Sada je na redu Rusija i to u Moskvi, najverovatnije, u Rusiji svakako. Mečevi će se igrati 21. i 22. aprila, a ko će biti u sastavima reprezentacija je za sada nepoznato. Ruskinje su danas realizovale prednost iz prvog dana, ali je umalo došlo do iznenađenja, jer je Petrova, koja je zamenila Šarapova, lagano izgubila od Navaro. Espinoza je zatim dobila prvi set protiv Kuznjecove ali je Sveta ipak pokazala ko je bolji i završila posao za svoju reprezentaciju. Dubl su predale.

Čehinje nisu dozvolile probleme. Kvitova je pobedila  Lisicki, takođe posle tri seta, kao i svi mečevi prvog dana i takođe posle izgubljenog prvog seta. Time je obezbedila pobedu koja je na kraju iznosila 4-1. Italijanke i Ukrajinke igraju peti odlučujući meč. Skijavone je posle drame savladala Bondarenko, a onda je Erani predala Tsurenko posle izgubljenog prvog seta i 0-3 u drugom.