Đokoviću rekord i finale Pariza

Najbolji teniser sveta Novak Đoković savladao je u polufinalu mastersa u Parizu Stana Vavrinku sa 2-1 (6-3, 3-6, 6-0) i plasirao se u finale gde ga čeka Endi Mari. Srpski teniser će protiv Marija imati priliku da odbrani titulu na poslednjem mastersu u sezoni i ujedno postane prvi igrač koji je ovaj turnir osvajao 4 puta.

Đoković je relativno lako dobio prvi set. Već na startu je Novaka služio servis, uspeo je da napravi brejk i povede sa 3-1 a zatim mirno i bez problema privede set kraju 6-3. Delovalo je u tim trentcima da je sve gotovo i da Nole sigurnim koracima grabi ka finalu. Međutim, Vavrinka koji je dinekle pokvario fenomenalno sezonu Đokovića, s obzirom da ga je pobedio u finalu Roland Garosa, nije ni pomišljao na predaju. NoleVavrinka je drugi set počeo loše. Novak je napravio brejk i poveo sa 2-0. Šta se desilo u tom trenutku teško je proceniti. Vavrinka je dobio pet uzastopnih gemova, Đoković pokušao da se vrati u ovaj set, ali pomoći nije bilo. Na semaforu je pisalo 1-1. Vavrinka je ovaj period igre dobio sa 6-3.

Mnogo puta smo tokom ove sezone videli da je Đoković najjači kada je najteže. Iako je izgubio drugi set, iako je realno u toj situaciji bilo da Vavrinka bude u prednosti, Novak je odmah napravio dva brejka, pobegao je na 4-0 i već tada je bilo jasno da je potrebno da se desi čudo pa da ne stigne do finala u Parizu. Čuda se u sportu dešavaju, ali retko. Na kraju, Nole je dobio ovaj set sa 6-0.

Skoro četiri decenije bilo je potrebno da neko zapreti Viljasu, a to je uradio, niko drugi do Đoković. Argentinac je u svojoj najboljoj sezoni u karijeri vezao 14 uzastopnih finala, od kojih je najveći broj bio na šljaci. Novak je plasmanom u finale izjednačio taj rekord, a srpski teniser je jedino na prvom turniru koji je igrao ove sezone, u Dohi poražen u četvrtfinalu od Ive Karlovića. Đoković će ukoliko sutra pobedi Marija u finalu postati prvi igrač koji je u jednoj sezoni osvojio šest turnira iz masters serije. Do sada je ove godine osvojio Indijan Vels, Majami, Monte Karlo, Rim i Šangaj.