Novak Đoković osvojio i London

Nove stranice teniske istorije ispisuje Novak Đoković, a po mnogima najbolju sezonu u istoriji ove igre začinio je titulom na završnom mastersu u Londonu. U finalu bio je bolji od Rodžera Federera, 6-3, 6-4.

NOVAKBila je ovo repriza meča iz grupe, koji je Federer u utorak rešio u svoju korist. Ali jedno je meč u grupi, a drugo finale. Novak je tako uspeo da Federera pobedi u finalima najvećih turnira u godini, jer je bio bolji na Vimbldonu, US Open-u i sada u Londonu.

Finalni meč nije bio preterano kvalitetan, videli smo mnogo više grešaka nego vinera, a teniseri su bili stegnuti usled važnosti meča koji su igrali.

Imao je Novak na startu brejk loptu, nije je iskoristio, U narednom gemu to nije uspeo Rodžer, ali je u trećem gemu Đoković stigao do brejka, koji je, uz dva uzastopna asa, potvrdio za 3-1. U šestom gemu spasio je Novak novu brejk loptu, a pnda je prvi na svetu zadao novi udarac Švajcarcu, u devetom gemu poluvolej Federera odlazi u mrežu za 6-3. Novak je u tom delu igre imao 6 vinera i 10 neiznuđenih grešaka, dok je Rodžer imao užasnih 16 neiznuđenih grešaka, uz samo 8 vinera.

Nije bilo brejk prilika sve do osmog gema drugog seta, a onda je Novak vinerima stigao do 0-40. Spasio se Federer dva puta servisom, treći put forhend vinerom za 4-4. Najbolji na svetu tada pokazuje zašto je to tako, svoj gem dobija sa nulom i Federer dolazi do servisa za ostanak u meču. Stigao je Novak nakon razmene od 32 udarca do 0-30, zatim do 15-40, da bi na drugu meč loptu Federer odservirao duplu servis grešku, za pobedu prvog tenisera sveta od 6-3, 6-4!

Imao je na kraju Novak 13 vinera i grešku više, dok je kod Rodžera odnos bio 19 vinera naspram 31 greške.

NovakZaokružio je Đoković na najlepši način istorijsku sezonu, u kojoj je osvojio tri gren slema iz četiri finala, 7 Masters titula i jednu titulu serije 500, na petnaest turnira na kojima je učestvovao. Samo u Dohi, na prvom turniru sezone, nije igrao finale, dok je na svim ostalim stizao do borbe za trofej.

Ovo je bila četvrta uzastopna titula na završnom mastersu za Novaka, čime je postavio rekord, a peta ukupno. Novaku je ovo 82. pobeda u 88 mečeva ove godine.

„Veoma sam ponosan na sva dostignuća ove godine. Nisam mogao da zamislim bolji kraj svoje najuspešnije sezone u karijeri. Bez pomoći svog tima i meni najbližih ljudi ovo definitivno ne bi bilo moguće. Čestitam Federeru na sjajnoj nedelji, želim njemu, njegovoj porodici i timu sve najbolje sledeće godine“, rekao je Novak na završnoj ceremoniji.

Nakon meča Novak je odradio uživo čet sa navijačima, koji možete pogledati OVDE.