Đoković kralj Rima! Nagradu donirao žrtvama poplava!

Novak Đoković pobedio je Rafaela Nadala u finalu Rimu i osvojio 19. Masters titulu, rezultatom 4-6, 6-3, 6-3, posle 160 minuta.

Loše je Novak ušao u meč, odmah je Nadal stigao do brejka, a potom i do drugog i poveo 4-1. Novak je nervozu platio neiznuđenim greškama pa je Nadal tada bio jedini igrač na terenu. Polako je Novak stizao do igre i vinera, ali nedovoljno da vrati oba brejka pa je Nadal sa brejkom razlike stigao do uvodnog seta.

Novak RimPodizao je Novak igru polako, greške su zamenili vineri i to se odmah videlo u rezultatu. Stigao je Đoković do 3-1 40-00, ali Nadal vezuje pet poena i dolazi do brejka. U narednom gemu fenomenalnim poluvolejem Novak diže stadion na noge, a u tom gemu stiže do novog brejka koji uspeva da zadrži do kraja seta i odvede meč u odlučujući, treći set.

Bekhendom je Novak crtao po terenu, odmah stigao do 2-0, ali se tada Rafa izvukao da ne zapadne u dva brejka minusa. U šestom gemu Španac vraća brejk, i kada su svi očekivali da momentum pređe na njegovu stranu, Novak pronalazi ritern koji mu umnogome pomaže da stigne do novog brejka. Osmi gem dobio je Đoković sa tri vinera iz igre i osvojio ga servis vinerom, a onda je napao Nadalov servis. Stigao je do 15-40, a drugu brejk loptu Nadal bekhendom šalje daleko iza osnovne linije za devetnaesti trijumf Novaka u duelima sa Nadalom. Posle meča Novak je na kameri napisao: “Ovo je za Srbiju i Bosnu“, a docrtao je i srce. To možete videti OVDE. Uz to treba dodati da je osvojenu novčanu nagradu od 550.000 evra Novak donirao žrtvama poplava koje su zadesile Srbiju.

Na putu do trofeja savladao je Štepaneka, Kolšrajbera, Ferera, Raonića i danas Nadala.

Statistika je bila impresivna: Novak je imao tri puta više vinera od Nadala (46 vinera Đokoviča, od toga 15 bekhendom, a Nadal je imao ukupno 15), dok je Đoković  imao samo tri greške više (30 naspram 27). 

Ovo je Novaku 19. Masters trofej, a 44. titula u karijeri. Porazom u finalu Nadal je kao branilac titule izgubio poene pa sada Novak za Špancem u borbi za prvo mesto na ATP listi zaostaje 650 poena. 

Ovo je Novaku treći trijumf u Rimu, čime je nastavio tradiciju da ovde osvaja svake treće godine trofej ( prethodno je bio najbolji 2008. pa 2011. godine). Novak je sada osvojio pet od šest poslednjih Mastersa, i jedini poraz doživeo je u polufinalu Monte Karla, gde je igrao povređen. Od prvog učešća Nadala na Rolan Garosu, daleke 2005. godine, ovo je prva godina da na taj Gren Slem odlazi sa samo jednim osvojenim turnirom na evropskoj crvenoj šljaci, a do te titule došao je predajom Nišikorija u finalu Madrida prethodne nedelje.