Dobro za početak

Da je sa druge strane mreže, u prvih 5 gemova, bio neki stabilniji i bolji teniser možda bi Novak imao više problema na startu ovogodišnjeg Rodžers kupa. Ovako je iz razmene grešaka prvi izašao srpski teniser i do kraja igrao na svom nivou. Na kraju ubedljiva pobeda, 6-2 6-3.

Novak je u celom meču imao 16 grešaka ali je bar polovinu napravio na početku meča. Prva tri agresivnija udarca u gemu u kojem je servirao su izašla iza osnovne linije, bekend, forhend i bekend slajs. Očigledno je bilo da Novak ne može da pronađe ritam ali je i pored toga mogao da vodi sa 4-0. U oba servis gema Bernara Tomića je Novak imao bar po jednu brejk šansu, mada je na 1-1 i sam morao da spašava dve brejk lopte.

Stvari su se promenile od petog gema. Novak je bivao očigledno sve nezadovoljniji svojom igrom, vrteo je glavom, čudio se kako mu ništa ne polazi za rukom, a na to se nakačio i protivnik koji je u taj deo meča ušao mnogo agresivnije, ohrabren još jednom spašenom brejk loptom u prethodnom gemu. Vrlo brzo se Novak susreo sa tri vezane brejk lopte što je očigledno aktiviralo Novakov nagon za samoodržanjem. Odjednom je sve profunkcionisalo a kako je sve izgledalo pokazuje način na koji je spasao drugu brejk loptu.

Dobar servis, pa teledirigovana forhend paralela i iznenađenje za Tomića, savršen drop šot! Tomićev otac i trener je vrteo glavom u neverici, predosećajući šta će se dogoditi. A dogodila se serija od 17 osvojenih poena i samo tri izgubljena do kraja seta.

U drugom setu, serveri su bili ubedljiviji i mnogo lakše su osvajali svoje servis gemove. I Tomićevi servisi su počeli da prelaze 210 km/h ali i Novak nije dozvoljava puno igre kada je servirao. U poslednja četiri servis gema izgubio samo jedan poen i to zahvaljujući nonšalantnoj grešci prilikom jednog forhenda na mreži. Tomić se prvi put suočio sa problemima u petom gemu da bi konačno popustio pri rezultatu 4-3 za Novaka.

Novak je tako pregrmeo uvek nezgodno prvo kolo, pogotovu u ovom trenutku, posle razočaranja ali i promene podloge u samo nekoliko dana. Ceh su u toku dana već platili Conga i bronzani iz Londona, Del Potro, dok je Marej bio siguran protiv Ćipole. Sledi na papiru dosta teži protivnik, Sem Kveri, koji od Vimbldona uglavnom igra turnire na betonu. Osvojio je Los Anđeles, pomalo neočekivano je izgubio u polufinalu Vašingtona od Dolgopolova, a lako je izašao na kraj u prva dva kola sa olimpijcima, Melcerom i Nišikorijem, sa po 6-3 6-2. Naravno, Novak je favorit, tri puta je do sada igrao i pobeđivao Amerikanca, ali se na betonu nisu sastajali još od Melburna 2008.