Ovo već liči

Očigledno je bilo da je Novak rešio da pokaže, kako su problemi koje je imao u Madridu bili isključivo zbog podloge i da želi svima da kaže da je spreman i oran za nove pobede i titule. U većem delu meča sa Tomićem mu je to polazilo az rukom, na kraju to i rezultat govori, 6-3 6-3.

Ne treba zaboraviti, da je Tomić izuzetno talentovan i nepredvidiv momak, kao i da je ne toliko davno dobro namučio Novaka, doduše na drugačijoj podlozi. Malo je stvar Novaku bila olakšana, jer je uspeo da napravi brejk već u prvom gemu. Olakšao mu je malo protivnika ali je i Novak odigrao prva četiri gema u jakom tempu gotovo bez greške. Onda je usledio jedan period nešto opuštenije i nesigurnije igre. To se pre svega odnosi na gem kada je servirao za set, gde nije iskoristio prvu set loptu, a i na sledeći gem, gde je opet protustio priliku za set, ali na servis protivnika. Doduše, pored nekoliko lakih Novakovih grešaka, treba istaći period možda najbolje igre Tomića, kojeg je baš sve htelo.

Drugi set je počeo mirno. Novak je počeo manje agresivno nego u prvom setu, a Tomić je malo više grešio. Stvar u svoje ruke je preuzeo Novak već od 2-1. Opet mu se tada desilo da ne iskoristi brejk loptu, ali nije na 3-2 u možda najbolje odigranom gemu u meču. Ovoga puta Novak je igrao snažno ali i pametno, uspešno kontrolisao poene, razvlačio Tomića po terenu i zabijao vinere kada je to bilo najpidealnije. Time je nekako i smirio protivnika, pa je meč iznenađujuće mirno završen. Novak je možda mogao da napravi još jedan brejk, ali je zakazao forhend u pojedinim trenucima, pre svega kod riterna.

Novak je tako pokazao nekoliko stvari. Fizički je poptuno spreman, izgleda baš kao u najboljim prošlogodišnjim izdanjima. Na izborima za najbolji poen dana, sigurno će se naći poen iz preposlednjeg gema, na kojem mu je i Tomić čestitao, kada je bukvalno od jednog do drugog linijskog sudije preleteo do loptice, zakucao kontru iz forhenda a onda u trkiuna drugi kraj odigrao perfektan drop šot. Bilo je zaista onih poena “Novaka – čoveka od gume”, što govori da je forma tu negde, još samo da mentalno ostane do kraj u svakom gemu i izbegne periode kada greške pravi u serijama. Danas ih je bilo malo, tek koji gem, pa je Novak posle duže pauze bio pozitivan što se odnosa vinera i grešaka tiče, 20-15.

Sledi dan pauze a onda još jedan protivnik protiv koga nema opuštanja, Monako ili Štepanek.