Dobri rezultati srpskih juniora

Protekle nedelje igrani su juniorski turniri u Grčkoj, Češkoj i Kanadi gde je Srbija imala svoje predstavnike. Na turniru u Grčkoj naši predstavnici imali su zapažene rezultate, pre svega u dublu gde je Aleksa Lazarević igrao finale, dok se Mila Mejić okitila titulom.

16-godišnji teniser Srbije, Aleksa Lazarević, i njegov dubl partner Aleksandar Donski iz Kanade, zaustavljenu su u finalu turnira 4. kategorije u Grčkoj (Korfu, U18). Bolji od njih u ovom finalu bili su domaći teniseri, Hristos Antonopulos i Vasilios Iliopulos, rezultatom 6-4, 6-1.

U singlu, Aleksa je zaustavljen u 1/4 finalu od domaćeg tenisera, Hristosa Antonopulosa koji je bio postavljen za drugog nosioca, rezultatom 6-2, 7-6(5). Aleksa se trenutno nalazi na 766. mestu juniorske rang liste, a bodovi sa ovog turnira doneće mu skok za preko 160 pozicija i biće negde oko 590. mesta.

aleksaCORFU CUP, Corfu, Greece, G4, tepih:
Dubl:
1. kolo:
Lazarević/Donski (SRB,CAN) – Fiala/Ozseker (AUT,TUR) 6-1, 6-0
1/4 finale:
Lazarević/Donski (SRB,CAN) – Hristoforo/Konstantino (CYP,CYP) 7-5, 4-6, 10-8
1/2 finale:
Lazarević/Donski (SRB,CAN) – Manekas/Skorilas (GRE,GRE) 6-7(4), 6-2, 10-7
FINALE:
Lazarević/Donski (SRB,CAN) – Antonopulos/Iliopulos (GRE,GRE,3) 4-6, 1-6

15-godišnja teniserka Srbije, Mila Mejić, osvojila je prvu titulu u dubl konkurenciji do 18 godina. Mila i A.Tona Bartet iz Irske su na turniru u Grčkoj (Korfu, 4. kategorija) u finalu sa 6-3, 6-4 bile bolje od Marije Stiljano sa Kipra i Anžane Sureš iz Kanade. Mejićeva je u singlu zaustavljena u drugom kolu od domaće teniserke, Natalije Nikolopulo, rezultatom 6-4, 6-2.
Mila se trenutno nalazi na 2030. mestu juniorske rang liste do 18 godina, a bodovi osvojeni na ovom turniru popraviče joj plasman za preko 700 mesta, jer će ući među 1300. najboljih juniorki sveta.

CORFU CUP, Corfu, Greece, G4, tepih:
Dubl:
1. kolo:
Mejić/Tona Bartet (SRB,IRL) – Kozarov/Dražić (SRB,SRB) 7-5, 6-3
1/4 finale:
Mejić/Tona Bartet (SRB,IRL) – Kanjoco/Pozerskis (ITA,GBR) 6-3, 6-1
1/2 finale:
Mejić/Tona Bartet (SRB,IRL) – Povilionite/Topolova (LTU,BUL( 6-3, 3-6, 11-9
FINALE:
Mejić/Tona Bartet (SRB,IRL) – Stiljano/Sureš (CYP,CAN, 4) 6-3, 6-4

MilaNa ovom istom turniru zapažen rezultat u singlu ostvarila je Katarina Kozarov koja je stigla do polufinala gde je u drugom setu predala meč Italijanki Pičineti. Katarina je od starta turnira pružala veoma dobre partije, pa je u 2.kolu izbacila prvog nosioca Anu Savčenko sa 6-3, 6-3, da bi u četvrtfinalu ubedljivim rezultatom izbacila i šestu nositeljku sa 6-2, 6-4. Katarina Kozarov je u dublu zajedno sa imenjakinjom Dražić izgubila na startu turnira od kasnijih šampionki.

Što se ostalih juniora tiče, Mila Šarić i Katarina Dražić nisu prošle kvalifikacije, dok je Biljana Jovanović izgubila u 1. kolu. Kod dečaka Jovan Stojković je izgubio u 1. kolu kvalifikacija, dok je Bogdan Bajić poražen u 2. kolu kvalifikacija.

Na turniru u Kanadi (Vankuver U18, G4, tvrda podloga) mlada Ivana Ilić  zabeležila je prvu pobedu u glavnom žrebu pa će dobiti rang u konkurenciji do 18 godina. Ona je prvo morala da prođe kvalifikacije, da bi u glavnom žrebu izbacila domaću takmičarku Valk sa 7-6, 7-5. U osmini finala je zaustavljena od 4. nosioca sa 6-2, 6-0. U dublu nije imala uspeha pa je izgubila već u 1. kolu.

U Češkoj republici (Prag, G4, šljaka) igran je još jedan turnir gde je nastupala Tijana Spasojević. Ona je na startu turnira iznenadila 2. nosioca i domaću takmičarku Markovu savladavši je sa 6-3, 6-4. Ipak, u sledećem kolu izgubila je u taj-brejku trećeg seta od Rumunke Kivu. U dublu zajedno sa Katerinom Flip ispala je u 1. kolu.