Dobar trening

Kako je počeo meč, izgledalo je da će se Novak prošetati do trećeg kola. Nije tako bilo i dobro je, jer je Novak u jednom delu meća morao dobro da se oznoji, ne bi li sve stalo u tri seta, 6-0 6-4 6-4.

Taj drugi set, je pokazao neke Novakove slabosti, ali je do komplikacija došlo posle Novakovog opuštanja, logično, posle maestralnog prvog seta i početka dobre igre Blaža Kavčića. Novak je na početku drugog seta, pomalo nonšalantno propustio da pritisne protivnika već u drugom gemu. Blaž  je tako osvojio prvi gem u osam odigranih, doživeo ovacije koje su mu vidno pomogle da podigne svoju igru na iznenađujuće visok nivo.

Dok se Novak snašao, stigao je brejk, a zatim i prilika za dupli, iako je Novak peti gem, pri vođstvu protivnika od 3-1, počeo sa 40-00. Ta brejk lopta koja je spašena, tačnije osvojena je očigledno osvestila Novaka i dala mu do znanja da će morati da odigra gotovo najbolje ako želi da ostane u setu. Novak je to uradio, osvojio je tri poena sjajnim forhendima, ali je do prilike da se vrati u set, čekao još dva gema.

Na 3-4, Novak je uspeo da realizuje svoju tek 4. brejk loptu i to možda stoji kao glavna zamerka Đokoviću u ovom meču. Tačnije, te propuštene šanse, odigravanje tih bitnih poena, je problem koji Novak vuče već nekoliko turnira unazad. Uostalom, i protiv Nadala u Rimu, je imao propuštene prilike, što mu se nije dešavalo u toj meri prošle godine. Treba odati priznanje i Kavčiću. On se od trenutka kada se razigrao, do kraja meča nije predavao i nije bilo padova karakterističnih za slabije rangirane tenisere, kada se nađu pod pritiskom. Upravo suprotno, Blaž je igrao najagresivnije i najhrabrije kada se suočavao sa brejk loptama. Tako je Novak morao da odigra do kraja snažno i strpljivo, da bi vratio brejk, a odmah zatim, na 5-4 da dođe i do drugogo seta.

U trećem je Novak već bolje i sigurnije servirao i sem u jednom gemu kada je dozvolio svojom nesmotrenošću, 00-30, sve je bilo gotovo savršeno kada je servis u pitanju. Problemi sa realizacijom prilika za brejk, su sne vukli kroz ceo treći set. U dva gema je Novak imao po jednu, a da bi u poslednjem propustio 15-40, pa još jednu, da bi opet četvrtu iskoristio.

Generalno gledano, Novak je igrao odlično. U nekim delovima meča je izgledalo kao da se bori sa Nadalom preko puta mreže, jer se Kavčić fantastično branio, i snalazio u mnogim komplikovanim situacijama. Iznenađujuće za sve, pa i za samog Novaka, dok nije shvatio kako stoje stvari. Novaku zamerka, za propuštene prilike i lošu realizaciju gotovo dobijenih poena. Bilo je tu svačega, od katastrofalnih voleja i smečeva, do nesigurnih prilaznih udaraca.

Novak će svakako umeti da proanalizira ovaj meč i on mu je svakako dobro došao kao jači trening, pred ozbiljnije mečeve. Ovo svakako nije potcenjivanje Kavčića, ali je jasno da Novak neće imati isti osećaj kad igra protiv Conge ili Federera, nego protiv simptaičnog Slovenca.