DK: Srbija nemoćna, SAD vode 2-0

Nakon prvog dana Dejvis kup meča Srbija-SAD i odigrana dva singl meča, Amerikanci su stekli veliku prednost. Velikih 2-0 za Američke tenisere u Niškom “Čairu”.


Oba singl meča gosti su osvojili posle velike borbe. Sem Kveri i Džon Izner, 12. i 18. na ATP listi, bili su veliki favoriti za pobedu i to su opravdali u duelima sa Laslom Đereom (ATP 88.) i Dušanom Lajovićem (ATP 84.).

Prvo je Kveri posle preokreta i četiri odigrana seta savladao Đerea za vođstvo, dok je Izner duplirao prednost pošto je posle pet odigrana seta uspeo da slomi otpor Lajovića.

Đere je dobro otvorio duel i osvojio prvi set posle taj-brejka rezultatom 7-4. Nakon toga Kveri je podigao nivo igre i u drugom setu brzo stigao do velikog vođstva od 5-1 i potom sigurno odservirao za izjednačenje u setovima. Meč je ispostaviće se kasnije prelomljen u jedanaestom gemu trećeg seta kada je Amerikanac napravio ključan brejk za osvajanje tog seta. Potom je i u uvodnom gemu četvrtog seta napravio novi brejk i tako napravio veliki korak ka pobedi. Laslo je ima priliku u osmom gemu da vrati brejk, ali nije iskoristio dve vezane brejk lopte pre svega zbog dobrog servisa protivnika. Na kraju 6-7, 6-2, 7-5, 6-4 u korist Kverija za prednost od 1-0 u mečevima.

Sa druge strane, Lajović je dva puta stizao prednost Iznera ali nije imao snage za konačni preokret. U prvom setu Amerikanac je brejkom u trećem gemu stekao nedostižnu prednost za našeg tenisera, pa je kasnije sigurnim servisima poveo u setovima. Drugi set rešen je u taj-brejku, a Lajović je imao više koncentracije u njemu i dobio ga je rezultatom 9-7, iskoristivši petu set loptu. U trećem i četvrtom setu viđena su ukupno dva brejka, po jedan u oba seta. Izner je u trećem gemu, trećeg seta napravio brejk i do kraja seta bez većih problema došao do vođstva  u setovima. U osmom gemu četvrtog seta Lajović je napravio svoj prvi, a ispostaviće se kasnije i jedini brejk u meču. Potom je sigurno odservirao za 2-2 u setvima. Kao i drugi, i peti set rešen je posle taj- brejka ali ovoga puta je bolji bio Izner (7-4) za konačnu pobedu rezultatom 6-4, 6-7, 6-3, 3-6, 7-6.

U subotu, drugog dana, na programu je dubl susret. Selektori Nenad Zimonjić i Džim Kurijer su za taj duel odredili Nikolu Milojevića i Miljana Zekića sa jedne strane, odnosno Rajana Herisona i Stiva Džonsona sa suprotne strane mreže.