DK finale: 1-1 posle prvog dana

davic cup 2013 finalVeliko finale Dejvis kupa uveličala je i 100. godišnjica ovog takmičenja. Srbija želi drugu titulu u ovom takmičenju pred domaćim navijačima, dok je Češka već dva puta bila osvajač Dejvis Kupa.

Prvi na teren za srpski tim izašao je Novak Đoković kojem je prepuna Arena pružala podršku tokom celog meča. Za razliku od Đokovića, Štepanek nije imao posebnu podršku sa tribina, jer je srpskim navijačima ostao u ružnom sećanju nakon nedoličnog ponašanja prošle godine po završetku meča sa Jankom Tipsarevićem.

Na početku meča oba tenisera su igrala sigurno na svoj servis. Već u drugom gemu smo videli razmenu od 20 udaraca što je ukazivalo da će ovo biti dobar meč. Novak je u 6. gemu ovog seta uspeo da iskoristi tek treću brejk loptu i dođe do prednosti 4-2. I taman kad smo svi pomislili da će Novak privesti prvi set kraju, Štepanek je uspeo da osvoji svoj servis gem, zatim iskoristi Novakove greške, vrati brejk i izjednači rezultat na 5-5. Novak je osvojio 11. gem i poveo sa 6-5, a Štepanek je svoj servis za ostanak u prvom setu završio osvojivši samo jedan poen. Novak je iskoristio prvu brejk loptu i osvojio prvi set za Srbiju u ovom finalu rezultatom 7-5.

Drugi set je završen za samo 30 minuta. Početak seta ličio je na prvi. Oba tenisera su osvojila uvodne servis gemove, a onda je Novak počeo da demonstrira silu. U 4. gemu je napravio prednost iskoristivši prvu od tri brejk lopte i na semaforu je stajalo 3-1. Nakon tog osvojenog brejka, ekspresno je osvojio naredna dva gema bez izgubljenog poena – prvo na svoj, a zatim i na Štepanekov servis. Sjajno je odigrao poslednji gem drugog seta i osvojio ga sa 6-1.

Početak trećeg seta donio je sigurnost na servisu oba tenisera. Bez brejka igralo se do 4-4. Novak je uspeo da u devetom gemu  dozvoli protivniku samo jedan poen i uspeo je da osvoji brejk na servis Čeha. Semafor je pokazivao rezultat 5-4, a Novak je krenuo na crtu da servira za meč i prvi poen Srbije u ovom finalu. I u odlučujućem gemu Novak je odigrao najbolje te doneo pobedu i prvi poen Srbiji u ovom finalu.

Dušan Lajović  oduševio je publiku u Kombank areni svojom borbenošću, ali ipak nije imao snage da savlada iskusnog Tomaša Berdiha. Lajović je u drugom meču finala Dejvis kupa poražen sa 3-0

Berdih je u meč sa Lajovićem ušao kao  veliki favorit, ali mu je mladi teniser naše zemlje već na startu pokazao da pobedu u ovom meču neće dobiti nimalo lako. Sve do osmog gema Dušan je sigurno osvajao gemove na svoj servis, a onda je pri rezultatu 4-3 za Čeha, Berdih uspeo da slomi otpor Lajovića. Iako je naš teniser imao 30-0, Berdih je iskusno iskoristio svoje šanse i već posle prve brejk lopte povećao vođstvo na 5-3. Bez izgubljenog poena osvaja i naredni gem i posle 35 minuta vodi sa 1-0 u setovima.

Drugi set Lajović otvara sigurnim servis gemom, ali Berdih ne posustaje. Imao je naš teniser 0-30, ali Čeh uspeva da preokrene rezultat u ovom gemu i izjednači na 1-1. U naredna dva gema obojica čuvaju servise, a onda Čeh dolazi do nove brejk prilike. Ne koristi je, ali sledeću ne propušta i prelazi u vođstvo od 3-2. Nakon toga Dušan je sigurno osvajao svoje servis gemove, ali nije imao rešenja za servis Čeha. Berdih je sačuvao brejk prednosti i završio ovaj set sa 6-4 u svoju korist.

Neiskustvo i činjenica da nikada nije igrao meč na tri dobijena seta stižu Lajovića već u prvom gemu trećeg dela meča. Na startu Berdih dolazi do brejka, a otpor Lajovića postaje sve slabiji. Bez imalo muke Čeh realizuje prednost, 2-0. Iako se učinilo da će ovaj deo meča Dušan lako prepustiti, naš teniser ne dozvoljava da ga umor savlada. Sigurno osvaja gem u kom je servirao i smanjuje vođstvo Čeha na 2-1. I u narednom gemu Dušan dolazi na korak od brejk lopte, ali kao i svaki put do sada, Berdih uspeva da preokrene rezultat i sačuva servis – 3-1. Još jedan dobijen servis gem za 3-2, a onda se ponavlja ista priča, Lajović vodi sa 0-30 na servis češkog tenisera, a on ponovo dolazi do preokreta i osvojenog gema – 4-2 na strani Berdiha. I treći put u ovom setu gledamo isti film, Dušan osvaja svoj servis gem, a zatim vodi sa 0-30 na servis Čeha. Ni ovoga puta ne uspeva da dođe do šanse za brejk, pa Berdih dolazi na gem do pobede. Velika se borba vodila u tom gemu, a Dušan nipošto nije hteo da ga prepusti. Međutim Berdih dolazi do dve meč lopte, prvu propušta, a drugu Lajović šalje u mrežu. Srbija – Češka 1-1.

Sutra je na programu meč dublova, za koji su prijavljeni Nenad Zimonjić i Ilija Bozoljac za Srbiju i Lukaš Rosol i Jan Hajek za Češku.