Đoković osvojio Dubai!

Djokovic Dubai 2013

U finalu turnira serije ATP500 u Dubaiju Novak Đoković pobedio je češkog tenisera Tomaša Berdiha u dva seta, rezultatom 7-5 6-3.

Novak je do svoje četvrte titule na ovom turniru, došao relativno ubedljivo, u dva seta, iako je prema igri Berdiha i utiska koji se mogao steći gledajući meč, izgledalo da će sve biti mnogo komplikovanije i rezultatski neizvesnije.

Berdih je očigledno bio osokoljen jučerašnjim izdanjem i pobedom protiv Federera, pa je danas pružio jednu od najboljih partija protiv čoveka od koga je 11 puta izgubio. Berdih je prvi napravio brejk, poveo sa 3-2, ali je tada duh prošlih mečeva isplivao, uz činjenicu da je Novak najbolji na svetu, baš iz razloga što ne gubi glavu kada protivnik pogađa linije i vinere iz svih pozicija, i što koristi svaku šansu koja mu se ukaže za preokret.

Tako je Novak u osmom gemu vratio brejk, a napravio odlučujući za prvi set, u dvanaestom gemu, mada je Berdih tu prilično pomogao svojim greškama.

U drugom setu, Berdih je delovao još sigurnije i ubedljivije. Servirao je bolje, ali je Novak ipak uspevao da ne dozvoli scenario iz prvog seta. Nije bilo brejk lopti i sve je išlo ka taj brejku. Ni u tom odlučujućem  osmom gemu, ništa nije govorilo da će biti drugačije. Berdih je došao do 40-15, ali je Novak u tim trenucima pronašao ritern, kojim nije bio zadovoljan tokom tog dela igre.

Sa dva dobra riterna, dolazi do djusa, unosi nervozu kod Berdiha i to koristi, praveći odlučujući brejk. Bilo je problema da se taj brejk pretvori u pobedu, jer je Berdih u narednom gemu krenuo na sve ili ništa, i dobio je brejk loptu, ali nju je Novak spasao servisom, koji je danas odlično funkcionisao.

Posle jedne propuštene meč lopte, sledila je druga, kod koje je Novak bio uspešniji i tako je priveo mirno kraju ovaj zanimljiv meč. Ovom pobedom, Novak je nastavio ovogodišnji niz pobeda, ali i uvećao prednost nad drugoplasiranim Federerom, na oko 3800 poena! Sledi prvi masters u sezoni, Indijan Vels, koji startuje od četvrtka za tenisere, a za Novaka od vikenda, jer će biti slobodan u prvom kolu.