Derbi u Fribourgu

Švajcarski gradić Fribourg, biće domaćin, po imenima najjačeg meča prvog kola ejvid kupa, između domaćina i SAD.  Švajcarci nemaju dugačku klupu, ali kada su u najboljem sastavu i formi, onda su opasni za svakoga, pogotovu za okrnjene Amerikance, kojima nedostaje povređeni Rodik i Bob Brajan, koji je nedavno dobio prinovu.

Zato su Federer i Vavrinka, blagi favoriti u ovom meču, pre svega jer su domaćini, mada se sa tim možda neće složiti Fiš, Izner, Herison i Majk Brajan. Ipak, Federer je favorit u oba singl meča, a Vavrinka je sposoban svakoga da pobedi. Kada se uz to doda, da su Rodžer i Stanislas olimpijski pobednici u dublu, onda je jasno zašto je prednost na strani Švajcaraca u meču koji počinje sat vremena pre meča u Nišu i većini evropskih gradova u kojima se igraju današnji mečevi.

Kada se pogledaju ostali parovi, malo je izrazitih favorita u današnjim mečevima prvog kola. Svakako da je Srbija najizrazitiji favorit protiv Švedske i možda još Češka protiv Italije, koja osim Sepija nema sa čim da se suprostavi domaćinima u standardnoj postavi sa Berdihom i Štepanekom. Ostali mečevi će biti neizvesni, pa čak i onaj u kojem prošlogodišnji pobednik igra protiv Kazahstana. S obzirom da u španskoj reprezentaciji nema Nadala, Ferera, Verdaska  ni Felicijana Lopeza, pitanje je kako će se Almagro, Granoljers, HK Ferero i Mark Lopez suprostaviti hitu Australian opena Mihajlu Kukuškinu i nepredvidivom Golubjevu. Moguće da je podloga i ovoga puta najveća prednost Španije.

Francuzi u najjačem sastavu igraju protiv Kanade u Vankuveru, pa su sve oči uprte u Miloša Raonića. Da li će domaći teren biti za Miloša plus ili će negativno uticati na domaćeg igrača, ostaje da se vidi, ali u slučaju da mu pođe za rukom da dobije oba singl meča, onda bi Kanada imala solidne šanse sa Nestorom u dublu. Ipak, to je sve malo verovatno protiv Conge, Monfisa, Benetoa i Ljodre.

Nemačka uvek igra dobro kada je domaćin i često za podlogu bira šljaku. Da li je to pametno protiv reprezentacije čiji su igrači odrasli na toj podlozi, videće se, ali da će mečevi između Pečnera i Majera sa jedne strane a Nalbandijana i Monaka sa druge strane biti teški i neizvesni to je sigurno. Nemcima nedostaje Kolšrajber, ali im je mnogo draže što za Argentinu ne igra Del Potro, tako da su u ovim odustajanjima bolje prošli. U reprezentaciji Nemačke je i Tomi Has koji bi trebalo da igra dubl.

Jirgen Melcer će pokušati da sam pobedi Rusiju i to će mu teško poći za rukom. Austrija i Melcer su u sličnoj situaciji kao Kanađani, jedan igrač koji može svakoga da pobedi i izrazito kvalitetan dubl igrač, čisto da zagorčaju život protivnicima, ako im oni to dozvole. A oni su Bogomolov, Južni, Davbidenko i Kukuškin, verovatno prevelika prepreka za Melcera, Maraha, Haider-Maurera i Peju.

I na kraju, a možda je trebalo da je na početku i jedan vrlo zanimljiv meč u Japanu, tačnije u Hiogu. Japanski teniseri su svi od reda u formi a Hrvatski nisu, ali ipak teško je reći da su izraziti favoriti. Dodig i Karlović mogu da odigraju izuzetno dobro, a realno, osim Nišikorija, ostali japanski teniseri, Soeda i Tito, su ipak više čelindžer igrači, koji doduše kao domaćini mogu da pokažu više nego što realno umeju. Meč je već počeo, a trenutno je Soeda blizu da izjednači na 2-2 u setovima protiv Dodiga.