Dejvis kup, nekad i sad

Dvajt Dejvis je u XX veku bio američki sekretar za rat ali će mnogo više biti upamćen kao jedan od  osnivača, i čovek koji je osmislio sistem po kojem se održava jedan meč, International Lawn Tennis Challenge turnira 1899. godine, koji je počeo da se održava 1900. godine i po kome se zove ovo takmičenje.

U stvari, pet studenta Harvarda koji su igrali tenis i bili članovi tima tog univerziteta, došli su na ideju da se takmiče sa teniserima iz Britanije. Osmislili su sistem, iz svojeg džepa su platili izradu trofeja, i sve je krenulo 1900. godine. Na veliko iznenađenje, Amerika je pobedila i to sa glatkih 3-0, a ostali mečevi se nisu ni igrali.

Od 1905. godine u celu priču ulaze Belgija, Francuska, Austrija i Australija. Do 1927. godine trofej su uzimali Amerika, Britanija i Australija, da bi šest godina uzastopno na scenu stupila Francuska sa svoja čuvena četiri musketara: Borotra, Bunjon, Kuše i Lakost.

Posle toga se stvari nisu mnogo promenile sve do 1974. godine kada su se u finalu, zamalo sastale Južnoafrička republika i Indija. Indija nije došla na finale, protestujući zbog aparhejda, ali od tada je krenula druga era Dejvisovog kupa u kojoj su trofeje osvajale 11 nacija, među kojima je i Srbija!

Od petka do nedelje će se održati jubilarno 100. finale ovog takmičenja. Razlog za to su ratovi, ali i preskočene 1901. i 1910. godina. Sastaće se Češka i Španija. Češka, kao samostalna država nikada nije bila prva, a kao Čehoslovačka je samo 1980. godine osvojila titulu, iako je imala jednog od najboljih svih vremena, Ivana Lendla.

Protiv njih će izaći oslabljena Španija, koja će se boriti za svoju šestu titulu u svom  devetom finalu. Finale će se igrati u O2 areni, u kojoj je igrano finale FK, a u sastavu Češke će biti Berdih, Štepanek, Rosol i Minar, dok će titulu Španije braniti Ferer, Almagro, Granoljers i Lopez.

Zanimljivo je da su Granoljers i Lopez osvojili titulu u Londonu gde su, u različtim ulogama, nastupali i Berdih i Štepanek. Sve kreće od petka u 16h, a ovim događajem, koji je pod pokroviteljstvom ITF-a, nezvanično ili simbolično počinje nova ATP sezona.