Dejvis kup: Češka povela, danas odluka

Očekivano, za Češku su nastupili Berdih i Štepanek, što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Iako su osvajaču Završnog mastersa u Londonu, Mark Lopez i Marsel Granoljers, poveli, na kraju je ipak bilo, 3-6 7-5 7-5 6-3 za domaćina.

Bio je to tvrd meč sa malim brojem brejk lopti, koji je uglavnom odlučivan sa jednim brejkom po setu, izuzev drugog seta, kada je u ranoj fazi došlo do razmene brejkova. Španci su svoju šansu za verovatno drugačiji ishod, propustili u tom pomenutom drugom setu kada su na 5-5 imali brejk loptu. Umesto da povedu sa 2-0, brejkom u narednom gemu, Česi su došli do izjednačenja, što je možda bilo presudno za krajnji ishod meča.

Tako je u ukupnom skou Češka došla do prednosti, ali je još dug put do konačne pobede. Današnji singl mečevi će rešiti pobednika, a teoretski u svakom od njih Španci su u prednosti.

Ferer ima 5-3 u međusobnom skoru protiv Berdiha.David je dobio prvi, izgubio dva za redom, a onda zaređao 4 pobede, sve do prošlogodišnjeg poraza u Londonu. Od tada nisu igrali ali treba uzeti u obzir da je Ferer u izvanrednoj formi, mada ni Berdih ne igra loše ove jeseni.

Da se drugi meč igra na šljaci, bilo bi jasno ko je favorit. Ovako, to će sigurno biti otvoren meč, iako je Almagro možda više pokazao protiv Berdiha nego Štepanek protiv Ferera i na kraju je bolje rangirani teniser. Na stranu Španca može biti i umor Radeka, ali ne treba zanemariti ni uticaj domaće publike, i to da je Stepanek igrač inspiracije.

U jedinom ovogodišnjem  meču, Almgro je dobio Stepaneka na US openu, i to sa 3-1, što mu je bila jedina pobeda u tri do sada odigrana meča. Današnji singl mečevi počinju u 13h.