Deja vu

Prosto je neverovatno, kako je Novak odigrao dva identična meča u dva dana. Sve se poklopilo, vreme odigravanja, uslovi, protivnik sa gotovo identičnim stilom igre i Novak, raspucan u prvom i pomalo umoran u drugom. Novak opet nije iskoristio 5-4 i opet je sve rešeno u taj brejku, kadaje bio čvršći i sigurniji od protivnika, 6-0 7-6(5).

Prvi set je sigurno bio najbolji ove godine, možda jedan od najboljih u karijeri. Monako nije ništa loše uradio, osim dve greške na početku meča, a već je gubio sa 3-0 uz dva brejka. Novak je stizao svaku loptu i svaku je slao tamo gde je zamislio, duboko, precizno i snažno iz svih pozicija. U preostala tri gema mu je i Monako pomalo pomagao svojim greškama, a kad to nije “hteo”, Novak je opet dodavao gas.

Drugi set druga priča. Prvo, Novak propušta 30-30 na protivnikov servis, zbog grešaka iz riterna, veoma retkih u meču. Već tada se videlo da je Novak u jednoj opuštenijoj varijanti. To možda ne bi predstavljalo toliki problem, da servis, koji je valjda bio jedini slabiji udarac u prvom setu, nije potpuno zakazao. Umesto da uz pomoć dobrog servisa lagano osvaja svoje gemove, rutinski, bez previše gubljenja snage sačeka neki Monakov loš servis gem, desilo se baš kao protiv Ferera, da se previše igralo na servis Novaka.

Statistika kaže da Novak nije uspevao da ubaci ni svaki drugi prvi servis. Češće smo videli duplu grešku, nego as, onu najvažniju Novak je napravio kod izjednačenja kada je servirao za meč. Na kraju, Novak je osvojio samo jedan poen više od Monaka u drugom setu i napravio čak 27 grešaka, što je previše bez obzira što su igrači odigrali preko sto poena!

A sve je počelo od trenutka kada je Novak napravio brejk. Do 3-2 Novak je lagano osvajao svoje servis gemove, iako je u drugi set ušao u nižoj brzini. Od 3-2 Novak kao da je dodatno usporio a Monako značajno podigao svoju igru, shvativši valjda da nema šta da izgubi. Već u 6. gemu Novak se suočava sa brejk loptom, prvom u meču. Spašava je i opet propušta priliku, baš kao u prvom gemu seta, da napravi još jedan brejk i reši meč i pored 30-30 i 40-40. Novak iz prvog seta bi to žmurećki uradio.

Drama na Novakov servis se nastavlja. Monako u sledećem gemu stiže do 00-40. Novak kao da tada počinje da igra taj gem i ostavlja bukvalno bez šansi protivnika, sjajnom igrom i konačno dobrim servisom. I onda opet dolazi 10. gem i opet 00-40. Novak za razliku od meča sa Fererom, spašava brejk lopte, sve tri, ali onda pomalo iscrpljen dozvoljava još jednu duplom greškom i vraća protivnika u meč.

Sledi još jedan dug gem na servis Monaka, kada Novak propušta još jednu brejk loptu, lakom greškom iz forhenda, koji mu je zadavao najviše problema u drugom setu. Na sreću, a uz malu pomoć Monaka, Novak bez brejk lopte prolazi kroz svoj sledeći gem, pa je opat sve rešavano u taj brejku. Ovoga puta nije bilo tako lako, kao protiv Ferera. Novak je propustio šansu u prvom gemu, pa su do 4-3 teniseri bili sigurni na servisu. Tada prvi popušta Monako. Forsira kratku dijagonalu iz forhenda ali ona se zaustavlja u mreži. Mogao je Novak da ima veću prednost pred svoj servis i tri vezane meč lopte, da nije pogrešio i jedan za njegove standarde lagani lob, izbacio u aut.

Sve se naravno nije završilo na Novakov servis, već je morao da se igra još jedan poen, kada Novak odlično riternira a Monako izbacuje loptu iza osnovne linije. Na kraju, ne treba biti previše pametan pred finale, sve će zavisiti od Novaka. Marej je takođe pokazivao oscilacije protiv Janka, pa će pobediti igrač koji bude imao manje padova u igri. Novaku će i izdanje protiv Monaka doneti pobedu, ako reši problem sa servisom i nađe koncetraciju u situacijama kada servira za set ili meč. U suprotnom ga čeka iscrpljujući meč sa neizvesnim krajem. Finale se igra u nedelju od 19h, dok će večeras od 20h na teren teniserke, Radvanska i Šarapova.