DC: Švajcarci vode sa 2-0

Posle poraza Ilije Bozoljca od Rodžera Federera, mladi Dušan Lajović nije uspeo da iznenadi šampiona Australijan opena Stanislasa Vavrinku, pa posle prvog dana Švajcarska vodi sa 2-0.

Prvi na teren izašli su Ilija Bozoljac i Rodžer Federer. Pre ovog duela oni su odigrali samo jedan meč i to na Vimbldonu kada je Federer posle tesna četiri seta uspeo da pobedi Bozoljca. Ilija Bozoljac krenuo je vrlo hrabro u meč, bez respekta prema najboljem svih vremena. Servirao je dobro Ilija, zabeležio je šest as udaraca u prvih pet gemova, ali ključni momenat prvog seta dogodio se kada je Federer napravio brejk za 4-3 i sigurnim servisom došao do 5-3. Srbin je uspeo da osvoji još jedan gem, ali to nije sprečilo Švajcarca da osvoji prvi set sa 6-4.

Drugi set je počeo identično, jer naš teniser je diktirao tempo i poveo sa 2-1, uglavnom lomeći Švajcarca asovima. Ključni momenat za osvajanje seta bio je u četvrtom gemu kada je Bozoljac napravio brejk i poveo sa 3-1. Imao je Bozoljac i 5-2, ali je promašio lagan volej na mreži i od tada stvari kreću nizbrdo. Federer je vezao pet gemova i dobio drugi, ispostavilo se i ključni, set sa 7-5.

U trećem setu Švajcarac je poveo sa 2-0, a malo kasnije i 3-1. Sve što je uspeo da uradi Bozoljac je da smanji na 3-2 a nakon toga Federer vezuje tri gema i osvaja set i meč. Stvari su mogle da budu drugačije da je Bozoljac iskoristio prednost brejka u drugom setu.

davis cupDrugi meč dana odigrali su Stanislas Vavrinka i 102. teniser sveta Dušan Lajović. Od samog starta su obojica igrača krenuli agresivno. Lajović je isto kao i pre dva meseca u beogradskoj Areni protiv Radeka Štepaneka, uspeo da napravi brejk, ali mu je Vavrinka uzvratio istom merom. Švajcarac je potom ponovo napravio brejk za 5-3, onda Lajović ribrejk. Kako posle nije uspeo da sačuva svoj servis, to je donelo Vavrinki osvajanje prvog seta.

Druga deonica počela je sigurnim servis gemovima, ali je Vavrinka napravio tri neiznuđene greške u nizu, pa je Lajović došao do izjednačenja. Sa dva dobra servisa, izlaskom na mrežu i snažnim forhendom Švajcarac je poveo sa 2-1. Teniseri su potom sigurno osvajali svoje servis gemove sve do 3-3. Razigrao se Lajović u pravo vreme, pošto je Vavrinka previše grešio u narednom gemu, pa je iskoristio prvu šansu i napravio brejk kada je protivnik poslao lopticu u mrežu, što je bio ključni momenat. As, neiznuđena greška protivnika i dva servis vinera bila su dovoljna da se potvrdi prednost. Osvajač Australijan opena uspeo je, na kratko da ostane u setu, ali je Lajović gemom sa nulom izjednačio u setovima – 6-4.

Nažalost, već na startu trećeg seta Vavrinka ispravlja svoje kikseve iz prethodnog dela meča – brzo je poveo 3-0, a Lajovićev servis je bio problematičan. Švajcarac je još jednom napravio brejk za 5-1 a onda je lagano završio set.

Mislilo se da će Vavrinka lagano završiti meč posle brejka u četvrtom setu, ali Dušan je uspeo da vrati brejk minusa i ušlo se u taj-brejk. Švajcarac je odmah napravio mini-brejk i poveo sa 3-0. Osvojio je Lajović naredna dva poena, da bi se Vavrinka lakše povredio pošto se udario reketom u lakat, što ga je poremetilo i napravio je duplu servis grešku, pa je naš teniser vratio mini-brejk i smanjio na 3-4, a zatim je i poveo sa 5-4 na svoj servis. Na set loptu Lajović pravi duplu servis grešku za 6-6. Imao je naš teniser i drugu set loptu da meč uvede u peti set, ali je nije iskoristio pa je bilo 7-7. Posle dva sata i 38 minuta, Vavrinka je imao meč loptu, a Lajović je lopticu poslao u aut i Švajcarska je povela sa velikih, ali i očekivanih, 2-0.