Darcis šokirao Nadala!

ay_112844549Ako je prošlogodišnji poraz Rafaela Nadala od Lukaša Rosola bila senazacija, onda je današnji poraz u tri seta,od 135. tenisera na svetu, pravo čudo! Darcis je bio sjajan, ali to je ipak slabo opravdanje za još jedan fijasko dvostrukog osvajača Vimbldona.

Pre svega zbog samog rezultata. 7-6(4), 7-6(8), 6-4 za Belgijanca, koji nije ni veliki server, ni poznati dubl igrač i koji je već u poznim teniskim godinama! Jeste Darcis odigrao hrabro meč. Odlično je servirao s obzirom na visinu, na kraju imao 13 asova! Napravio je uz to još 40 vinera uz samo 24 greške, naspram Rafinih 32-24(6 su asovi)!

Ipak, Nadalu to ne bi bio problem, da je bio potpuno spreman za nove uslove koje trava nameće, ali izgleda i mentalno! Nadal je izgubio prvi set, iako je uspeo da odmah uzvrati brejkom, mada je Darcis poveo sa 6-5 i servirao za set! Set je izgubio u taj brejku, baš kao i drugi, u kojem je čak imao 6-5 i servis za izjednačenje.

Ni taj momentum Nadal nije uspeo da iskoristi, a čak ni povratak od 3-6 u taj brejku i 8-7, doduše uz servis protivnika. Na kraju, dozvolio je baš kao u petom setu polufinala  protiv Novaka na RG, rani brejk u ispostavilo se odlučujućem setu. Nadal ipak nije uspeo da iskoristi očigledan pad u igri i snazi protivnika u tom delu igre,  jer je u prelomnim momentima pravio često lake greške.

I to je negde ključ Nadalovog poraza. Jeste, postavljanje nije bilo uvek najbolje i neka rešenja u igri su taktički bila više prilagođena šljaci, ali izgleda da su prošlogodišnje slike iz meča protiv Rosola, još uvek bile u Nadalovoj glavi. Grešaka nije bilo previše ali ih je bilo baš kada je to trebalo da pomogne izuzetno nadahnutom Darcisu.

Na kraju, možda je ovaj tekst i previše posvećen poraženom. Darcis je igrao povremeno fenomenalno, bio je brz, servirao je odlično i nije dozvolio preduge padove u igri. Uz Nadalovu pomoć da prepbrodi neke kraće teške trenutke, Darcis je došao do servisa za meč, a to je uradio u velikom stilu – ASOM!

Svaka čast Belgijancu, a Nadal je ponovo postao raritet među velikom četvorkom! Ispadanje u prva dva kola GS, pogotovu od tenisera ispod stotog mesta na ATP listi, je odavno postala retkost za Top 4 tenisere, a to se dešava Nadalu dve godine uzastopno!