Dakar: Titula za Lasla

Mladi srpski teniser Laslo Đere osvojio je titulu na turniru u Dakaru (Senegal, 15.000$) pobedom u finalu protiv Aldina Šetkića iz Bosne i Hercegovine (7-5, 2-6,6 -4).
BeFunky_Laslo.jpg
Laslo je na ovom turniru bio postavljen za drugog nosioca, a u prvom kolu je bio bolji od domaćeg tenisera Janika Langine, koji je za učešće na ovom turnir dobio specijalnu pozivnicu (WC). Bilo je 6-2, 6-2 za našeg tenisera. U drugom kolu, Đere je igrao protiv još jednog tenisera bez ATP renkinga, ali je protiv njega imao dosta problema. Kvallifikant iz Ugande, Dankan Mugabe, hrabro se borio protiv Lasla, ali je ipak poražen (6-7(5), 6-4, 6-4). 1/4 finalni protivnik bio je Paul Monteban iz Holandije (ATP 1329). Laslo je taj meč dobio 7-5, 7-5, a u drugom setu je imao prednost od 4-0. Polufinale je igrao protiv trećeg nosioca, Greogoara Barera iz Francuske (ATP 467) i nakon velike borbe upisao pobedu (7-5, 3-6, 7-6(0)). Finale je igrao protiv prvog nosioca, Aldina Šetkića iz Bosne i Hercegovine (ATP 232). U prvom setu finalnog meča nije bilo brejkova sve do rezultata 5-5 kada je Đere oduzeo servis protivniku i poveo 6-5, a onda sigurnim servis gemom poveo 1-0 u setovima. U drugom setu, prvi do brejka došao je Šetkić pri rezultatu 3-2. Đere je imao brejk loptu da odmah vrati izgubljeno, ali je propustio šansu. Pri rezultatu 5-2, Laslo je servirao za opstanak u drugom setu, spasio je nekoliko set lopti, imao gem lopte, ali je ipak izgubio servis gem, te je Šetkić izjednačio na 1-1 u setovima. U trećem setu nije bilo brejka sve do rezultata 2-2 kada je Laslo napravio brejk i poveo sa 3-2, zatim sačuvao servis gem za 4-2, a onda opet brejknuo Šetkića za 5-2. Teniser iz Bosne i Hercegovine, uspeo je da vrati jedan brejk i smanji rezultat na 5-4, ali je Laslo u 10. gemu iskoristio drugu meč loptu za 6-4 u trećem setu i pobedu konačnu pobedu od 2-1 u setovima.

Laslo 2Ovo je bilo 10. finale za Lasla, a šesta titula u karijeri (prva 15k), četvrta ove godine.

Đere se trenutno nalazi na 391. mestu ATP liste, a bodovi osvojeni na ovom turniru vratiće ga na 340. poziciju što mu je i renking karijere.

Laslo je duži period imao problema sa povredom, pa se može reći da je sada na pravom putu da pronađe pravu formu (više o tome nam je Laslo pričao u ekskluzivnom intervjuu koji možete videti OVDE).

Laslo i njegov trener još uvek nisu odlučili šta će Laslo igrati sledeće, jer je mladi teniser tek sada završio sezonu, a nova treba da počne za nedelju dana. Đere je prijavljen na dva turnira 10k kategorije (Kairo u Egiptu i Kiš u Iranu) i prijavljen je za kvalifikacije na celendžeru u Maroku. Ti turniri se igraju od 12. januara naredne godine.