Čudan meč

Možda Novak nije očekivao takvog protivnika kakvog je imao pre svega u drugom setu, pogotovu posle prvog, kroz koji se  prošetao. Svakako da gubitak seta nije nešto što se ne sme desiti prvom igraču sveta, ipak brine način na koji je izgubio set, a pre svega taj brejk i kako se sve moglo zakomplikovati u trećem da je Anduhar iskoristio brejk loptu na 3-2. Ipak nije, pa je sve ispalo lako, bar što se same završnice tiče, 6-0 6-7(5) 6-2.

Anduhar je počeo dobro. Izgubio je doduše prvi gem na Novakov servis, ali je uz par sjajnih poena i udaraca, lagano stigao do 40-00 i pokazao Novaku da će morati dobro da se potrudi, ako želi da stigne do četvrtfinala. Novak kao da nije dobro shvatio tu poruku, pre svega zahvaljujući činjenici da je uz par grešaka Anduhara, uspeo da napravi brejk, koji je toliko poremetio Španca, da udarce i igru iz tih nekoliko poena nismo videli sve do drugog gema u drugom setu.

Novak je igrao taman koliko je trebalo da između Anduharovih grešaka i on osvoji po koji poen, pa je izgledalo da će to biti lakši trening za njega. Gromoglasan aplauz izvukao je osmeh na lice Špancu, na kraju drugog gema u nastavku, koji je bio prvi koji je osvojio. Publici je bilo žao Španca, a izgleda i Novaku, pa je tako i igrao u drugom setu. Stao je ritern, počeo je i sa greškama, a Anduhar je iz gema u gem sve više rastao. Muku je mučio Novak da zadrži servis a Anduharu nije mogao skoro ni poen da uzme.

Čak 7 brejk lopti je Novak morao da spase u tom delu igre. Doduše, većinu tih poena je Novak majstorski odigrao, ali to je ipak bilo previše kada je prvi igrač na svetu u pitanju. I kada se bura stišala a Anduhar došao u situaciju da servira za ostanak, Novak nije učinio ono što su svi očekivali. U oba gema, nije iskoristio slabiji servis, pogotovu u 10. gemu kada je imao 15-30, a onda izbacio dva bekenda, jedan iz riterna, u aut.

Videlo se da će Novak teško dobiti taj brejk svojom igrom. Bila je za to potrebna pomoć protivnika, i ona je stigla. Iako je Anduhar napravio mini brejk, vrlo brzo se stiglo do 3-2 i do greške koja je verovatno rešila set. Novak je odlično riternirao, poslao duboku forhend paralelu, koju je Anduhar jedva stigao i vratio na sred terena. Novak je pokušao da insajdautom iz forhenda reši poen ali je promašio zicer. To je dodatno iznerviralo već nervoznog Novaka. Sledi serija grešaka iz bekenda, pa Novak umesto da lagano privede set i meč kraju, suočava se sa 3 set lopte. Dve, one teže na servis protivnika spašava, ali je zato bio previše pasivan na svoj servis, što Anduhar koristi i forhend vinerom dolazi do seta.

Pitanje je šta bi bilo da Novak nervozu koja ga je polako stizala od polovine drugog seta, nije smanjio brejkom u prvom gemu odlučujućeg seta. Krenuo je Novak agresivno, konačno je počeo da vraća servise, pa se Anduhar našao pod pritiskom, zbog čega je promašio tri forhenda, doduše teška, iz trka i tako pomogoao Novaku da povede.

Novak je od tog trenutka preuzeo igru i kontrolu nad mečom. Čekao se još jedan brejk da se zapečati pobeda ali do njega nije brzo došlo. Iako je igrao bolje, još uvek bekend nije funkcionisao, pa se Anduhar nekako provlačio iz gema u gem. I onda umalo da se sve zakomplikuje. Novak lagano stiže do 40-00 na 3-2, a onda Anduhar uspeva po poslednji put da iznenadi Novaka. Umesto rutinskog završetka gema, Andiuhar pušta ruku i sjajnim udarcima osvaja četiri poena za redom i dolazi do jedne, pa onda druge brejk lopte. Ne koristi ih i tada je bilo jasno da je taj meč za Špnca završen.

Novak više ništa ne prepušta Anduharu. Sjajnim riternima pokazuje kako je sve moglo brže i lakše da se završi još u drugom setu, pravi još jedan brejk i sigurno servira za pobedu. Jasno je da Novak ne može celu sezonu da igra istim intezitetom, da najvažniji deo sezone počeinje tek od maja i da naravno, motivi nisu isti kao recimo prošle godine. Ipak, završnica ovih turnira po Americi je za Novaka imperativ, pa će morati nekako da pronađe bolje udarce i da nađe načina da odigra meč sa malo više inteziteta, za razliku od drugog seta danas. Moraće to, ako želi da zadrži visok moral i dobru bodovnu prednost pred nastavak sezone. Sledi Nikolas Almagro, nepredvidiv i opasan igrač, naravno ako mu to Novak bude dozvolio. Ako je nešto naučio iz današnjeg meča, neće.