Conga bez Londona, Federer se kvalifikovao

Neočekivanim porazom u drugom kolu  poslednjeg Mastersa sezone u Parizu, Žo Vilfrid Conga ostao je baz šansi da se nađe na Završnom Šampionatu u Londonu ove godine. Domaći teniser, inače bivši šampion i dvostruki finalista,  poražen je od strane Japanca Keija Nišikorija 1-6 7-6(4) 7-6(7)

I pored solidne sezone, Conga neće biti među 8 najboljih, ponajviše zbog povrede koja ga je odvojila od terena tokom severnoameričke turneje i US Opena, ali i dalje ima šansu da se po peti put nađe u top 10 na kraju sezone.

Sa druge strane Rodžer Federer plasirao se na Završni Šampionat nevervatni 12. put  za redom! On je to ostvaro pobedom nad Kevinm Andersonom iz Južne Afrike, u dva seta, 6-4 6-4.

Federer se pridružio Rafaelu Nadalu, Novaku Đokoviću, Davidu Fereru, Huanu Martinu del Potru i Tomašu Berdihu. Endi Mari i pored kvalifikacije, neće učestvovati na Šampionatu, te zahvaljujući tome, ove godine videćemo čak dva nova lica na završnom. 

Najjači kandidati za to mesto su  Rišar Gaske i Stanislas Vavrinka. Nemac Tomi Has i Kanađanin Miloš Raonić imaju  malu teoretsku šansu da ih preteknu, ali samo ako Francuz i Švajcarac izgube jako rano u Prizu,  Has osvoji titulu a Raonić dođe do finala, što je ipak težak zadatak za obojicu.

Zanimljiv podatak je da su, u poslednjih 6 godina, od ovih 8 tenisera: Đoković, Nadal, Federer,  Mari, Ferer, Del Potro, Conga i Berdih, njih bar 6-7, svake sezone igrali  na Šampionatu i završavali u top 10 na rang listi. To dosta govori o njihovoj dominaciji, koja je podjednako impresivna kao dominacija same ”velike četvorke”. Svake godine bi ostalo jedno ili dva mesta, i to uglavnom usled povrede jednog od pomenutih tenisera, na koje bi ”upao” neki  drugi teniser.  Prethodne dve godine tu sreću imao je Janko Tipsarević, a jednom prilikom i Mardi Fiš. Pre toga, stalna top 10 postava su bili Rodik, Davidenko i Sederling, i skoro niko drugi nije uspeo da ”izgura” ovu ”veliku osmorku” sa Šampionata i iz top 10.