Cika i vriska, uz poneki urlik

Ženska polufinala su odigrana. Imali smo dva meča, u kojima je bilo svega, ali što je bitno i dobrog tenisa. Azarenka je u još jednom dramatičnom meču, izašla kao pobednik, ovaj put protiv Šarapove 3-6 6-2 6-4, dok je Serena pokazala, da su snaga i preciznost iznad svih taktičkih varijacija, bar onih koje poseduje Sara Erani, 6-1 6-2.

Mečevi u tenisu, a pogotovu u ženskoj konkurenciji, odavno ispunjavaju i čulo sluha. Negde od  fenomenalne Monike Seleš, cika, vriska, stenjanje i urlik, su sastavni deo neke teniske predstave. Još kada u toj predstavi igraju Azarenka i Šarapova, ciče i vrište svi, obe igračice ali i loptica, pogotovu kada po njoj raspaljuje ruska teniserka. Možda nas to iritira, možda nam se ne sviđa, ali kada je meč onako uzbudljiv i interesantan, kao što je bio sinoć, onda i ti zvukovi doprinose opštem utisku o jednoj velikoj drami.

Tome su doprinele i teniserke, ne smo svojom igrom već i glumom, provokativnim pogledima, ali i iskrenim izrazima zadovoljstava ili nezadovoljstva, posle svakog odigranog poena. Veće nezadovoljstvo je pokazivala Šarapova, pogotovu u  drugom i trećem setu. Pokušavala je iz sve snage, pokušavala što dublje, preciznije, ali se sve vraćalo, ponekad još brže. Nije Šarapova uspevala da probije Azarenkinu odbranu, a često je to pokušavala iz trka, jer je Azarenka uspešno slala Mariju sa jedne na drug stranu terena. Tako je Marija bila prinuđena da pored sjajnih udaraca, napravi i dosta grešaka, 42 ali i 44 vinera.

Sa druge strane Azarenka je posle katastrofalnog početka meča, i brzih 1-5, stabilizovala svoju igru i došla čak do 3-5 i brejk prilike da se potpuno vrati u set. Tu joj je dosta pomogla i Šarapova, koja je iznenada izgubila ritam, pa su njene lopte iz svih situacija letele van terena.

Tek od drugog seta, dobili smo tenis kakav se očekivao u kojem je Azarenka jednostavno bila bolji rival. Posle pretrpljenog brejka u prvom gemu drugog seta, koji je odmah vratila, Viktorija je još samo u jednom gemu imala problema na svoj servis. To se dogodilo na 2-4 u istom setu, ali je uspela da spasi brejk loptu i sa još jednim brejkom ubedljivo dobije taj period igre.

Ta stabilnost na servisu, je bila presudna za krajnji ishod meča. Šarapova je se mučila da zadrži servis, praktično tokom celog meča, a pogotovu u trećem setu, kada se bukvalno sveki njen servis gem igrao na razliku. Jeste Marija napravila 8 asova ali i 10 duplih grešaka. Ta borba za sopstveni servis joj je oduzimala mnogo energije, tako da joj nije mnogo preostajalo da napadne serivs protivnice. Konačno, svojom greškom daje protivnici brejk i meč loptu, koju Azarenka ne koristi, jer joj se rizik sa forhend paralelom nije isplatio. Do druge Azarenka dolazi sjajnim napadom,a  onda Šarapova popušta i šlje loptu iza osnovne linije.

Šarapova je silno želela pobedu, to se videlo po reakcijama na svaki izgubljen poen, ali nije mogla više pred boljom i sigurnijom protivnicom, koja ponovo pokazuje da je zasluženo br. 1.

Doduše, to će se možda dovesti u pitnaje posle finala, bar kada je utisak u pitanju, ako Viktorija izgubi os Serene Vilijams. Serena ovaj turnir igra zastrašujuće dobro, a Azarenka je možda jedina koja sada može da joj se suprostavi. Sara Erani nije, jer se i ona ceo meč mučila da spase svoj servis. Zastrašujuće izgleda podatak, da Sara osvojila samo 8 poena na servis protivnice!

U takvoj igri, Italijanka nije mogla više od tri osvojena gema. Serena je tako do finala došla ne samo bez izgubljenog seta, već je samo u jednom meču izgubila više od 4 gema, od Sančez u drugom kolu. Da li će Azarenka tu moći nešto više i pobedom dodatno učvrstiti svoju prvu poziciju, a Sereni naneti drugi uzastopni poraz u finalu Njujorka, saznaćemo večeras, od 1h posle ponoći, ako vremenske prilike to budu dozvolile.

Serena je do sada 9 puta pobeđivala Azarenku a čak tri puta ove godine, i sve to bez izgubljenog seta, osim u četvrtfinalu AO  2010. godine. Serena je pobedila i prošle godine u 3. kolu USO sa ubedljivih 6-3 6-1. Sa takvom tradicijom je teško igrati, ali će Azarenka možda naći načina, da iz svoje glave izbriše sve te poraze, pa da joj ostane u sećanju samo pobeda u finalu Majamija 2009. godine, 6-3 6-1, što je bio i prvi veliki uspeh beloruske teniserke.