Četvrtfinale: Nole – Janko

Kako je i trebalo da bude, s obzirom na plasman i raspored, Novak i Janko su obezbedili još jedan međusobni meč. Ipak, obojica teže od očekivanog.

Prvo je Janko imao problema sa Ćipolom. Italijan, specifičnog stila igre, ili bolje reći nestandardnog za današnje tenisere, u formi je u poslednje vreme. Pobeda nad Ljubičićem to potvrđuje. Janko je u prvom setu bio na rubu dva brejka zaostatka, ali je uspeo da održi šansu za povratak u meč. To mu je uspelo, mada je i posle vraćenog brejka, na 3-4, ponovo spašavao brejk lopte.

Ako se početna uspavanost i navikavanje na igru protivnika mogla razumeti, onda je pomalo neshvatljivo kako je Janko, kada je već napravio brejk i servirao za set na 6-5, dozvolio protivniku, ne samo da se vrati, nego da taj set u taj brejku i osvoji. Ali eto to se desilo, ali to je bilo sve od Ćipole, jer je Janko do kraja meča dozvolio protivniku da uzme još samo dva gema, mada je bilo gemova koji su trajali i po desetak minuta. Na kraju posle dva sata i petnaest minuta igre, Janko je uradio očekivano, 6-7 6-1 6-1.

Novak je dobio Stahovskog u dva seta i 45 minuta je proeo manje na terenu od Janka, ali nije to uradio na očekivani način. Može se reći da je odigrao za nijansu lošije nego u prvom kolu, iako se ne može osporiti i dobra igra Sergeja Stahovskog. Ipak, sve do trenutka kada je Ukrajinac poveo sa 3-1 u drugom setu, Novak nije ličio na sebe. Ne bi se moglo reći da je to bilo zbog loše forme, vrućine ili sl. Jednostavno, Novakov pristup meču i protivniku, kao da niej bio na očekivanom profesionalnom nivou, na koji nas je Novak navikao.

Kada je to bilo potrebno, spašavanje brejk lopte u prvom setu, zatim povratak posle 0-2 u taj brejku ili konačno povratak posle brejka zaostatka u drugom, Novak je uradio ono šta je trebalo. Sasvim moguće, da je nedostatak motiva uticao na ovakvo Novakovo izdanje, ali da će situacija, kada preko puta mreže bude video Janka, koji je poslednji teniser koji ga je pobedio, te svoje stare “prijatelje”, Mareja i Federera, podići adrenalin dovoljno, da Novak odigra na svom nivou.