Četvrt veka Hopman kupa

Hopman_LogoHeri Hopman je bio selektor australijske Dejvis kup reprezentacije, koja je u njegovo vreme osvojila 15 titula i u čiju čast, pod okriljem ITF-a, održava se Hopman kup od 1989. godine.

Turnir se svake godine tradicionalno igra u Pertu, i na njemu učestvuje osam reprezentacija, koje po pozivu učestvuju u mešovitom sastavu. Reprezentacije su podeljene u dve grupe, gde igraju svaka sa svakom, dva singl meča i jedan miks dubl.

Ove godine Hopman kup je veoma jak, pre svega kada se pogleda spisak tenisera koji na njemu učestvuju. U grupama se nalaze:

Grupa A:

Srbija (Novak Đoković, Ana Ivanović)
Australija (Bernar Tomić, Ešli Bartli)
Italija (Andreas Sepi, Frančeska Skijavone)
Nemačka (Tomi Has, Andra Petković)

Grupa B:

SAD (Džon Izner, Venus Vilijams)
Španija (Fernando Verdasko, Anabel Medina Gariges)
J. Afrika (Kevin Anderson, Šanel Šipers)
Francuska (Žo Vilfred Conga, Matilde Johanson)

Turnir startuje u subotu, 29.12. a završava se nedelju dana kasnije, 5.1., kada će se igrati finale u kojem će učestvovati pobednici grupa. Srbija startuje u ponedeljak od 01h protiv Italije.

Srbiji je ovo treće učešće na Hopman kupu. U svom prvom, 2008., Đoković i Janković su stigli do finala ali nisu mogli više zbog Jelenine povrede. Slično se desilo i 2011. godine, kada je povreda Ane Ivanović sprečila Srbiju da zaigra u finalu. Najviše titula imaju SAD, čak 6, dok je Jugoslavija osvojila Hopman kup 1991. godine kada su za nju igrali Goran Prpić i Monika Seleš.