Češka osvojila FED kup

Teniska reprezentacija Češke odbranila je titulu u FED kupu pošto je u finalu povela sa nedostiznih 3-0 protiv Nemačke. Čehinje su tako stigle do treće titule u ovom takmičenju u poslednje četiri godine.

Prvog dana finala Petra Kvitova je u prvom meču savladala Andreu Petković sa 6-2, 6-4 posle samo 80 minuta igre, a potom je Lucija Šafaržova savladala Anželiku Kerber sa 6-4, 6-4. Već nakon ta dva meča bila je jasno da će Nemačka teško stići do preokreta.

fed kup

Danas je Petra Kvitova i definitivno stavila tačku na ishod ovog finala. Sa 7-6, 4-6, 6-4 nadigrala je desetu teniserku sveta – Kerber i tako donela titulu svojoj reprezentaciji. Treba istaći da je Nemica propustila veliku šansu u ovom meču, jer je u prvom setu imala 5-2 i šest set lopti, a u poslednjem setu  nije iskoristila prednost brejka i vođstvo od 4-2.

Ovo je ukupno osma titula za Češku (uključivši i titule osvojene pod imenom Čehoslovačka) u istoriji ovoga takmičenja,pa je Češka postala i druga najtrofejnija nacija u FED kupu, odmah iza teniserki SAD koje su titulu  osvajale neverovatnih 17 puta.