Česi i Španci u finalu

Neće se ponoviti prošlogodišnje finale, već finale iz 2009. godine, kada su Česi i Španci igrali u Barseloni i kada je Španija postala po četvrti put pobednik Dejvis kupa, pobedivši sa maksimalnih 5-0.

I tada, ali u četvrtfinalu, Česi su bili bolji od Argentine. Posao je ovoga puta bio olakšan gostima jer se Del Potro nije pojavio na megdan Tomašu Berdihu, dok Karlos Berlok, ni predvođen domaćom publikom, nije bio dostojan rival Čehu. Konačan rezultat prvog singla trećeg dana 6-3, 6-3 6-4 i nedostižno vođstvo za Češku od 3-1. Da podsetimo, Del Potro je prvog dana bio bolji od Stepaneka, dok je Berdih, verovatno u odlučujućem meču, okrenuo meč protiv Monaka.

U drugom polufinalu je neizvesnost trajala samo jedan set, koji je odlučen u taj brejku i pripao je Izneru. Dalju kontrolu nad mečom preuzeo je David Ferer i sa 6-3 6-4 6-2 uveo Španiju u još jedno finale, treće u poslednje četiri godine.

Dakle, Španiji će ponovo protivnik biti Češka ali ovoga puta pred domačom publikom. Pored nedostatka podrške domaćih navijača i verovatno izostanka omiljene podloge, šljake, Španija će u finale verovatno bez Rafaela Nadala, pa je pitanje pobednika potpuno otvoreno. Finale će se igrati od 16. do 18. novembra, a Španija ima 4-2 u dosadašnjim susretima, s tim da je Češka kao samostalna država izgubila oba meča, i oba su se igrala u protekloj deceniji.