Borba za medalje

Došli smo do raspleta. Od 8 preostalih u singl konkurenciji samo dvoje neće dobtiti, osvojiti ili izgubiti medalju. Ovo poslednje je više filozofsko, jer se srbrna medalja ipak osvaja, u polufinalu.

A polufinala su na rasporedu danas i to u svim konkurenciijama, kako u singlu, tako i u dublu. Gledajući ko su učesnici, dva se imana javljaju kao uljezi i kao mala iznenađenja. Možda se neko neće složiti s tim, jer Del Potro je osvajač jednog gren slema i čovek za koga svi govore da bi po kvalitetu trebalo da je član velike petorke. Međutim, Delpo to nikako da potvrdi, a još veći problem je podloga, na kojoj Argentinac nikada nije imao previše uspeha. Za sve je krivac Kei Nišikori, koji je izbacio 4. favorita Davida Ferera, ali takvu igru nije uspeo da ponovi u četvrtfinalu.

Dakle, voljom žreba, mada neki tvrde drugačije, Novak Đoković će se po prvi put na travi, sastati sa Endijem Marejem, a Federer sa Del Potrom. Tačnije prvi put od 2007. kada su jedini put igrali na ovoj podlozi Rodžer i Huan, na Vimbldonu. Pobednik je naravno bio Federer, u tri seta.

Do polufinala su sva četvorica stigli manje – više ubedljivo. Možda u tome prednjači Marej, ali nisu ni svi protivnici bili isti. Kada se to pogleda, onda je Novak imao sigurno najteži posao, bar po imenima: Fonjini, Rodik, raspoloženi Hjuit i Conga. Samo, imena ne igraju tenis, pa su recimo nadahnuti, Falja i Bagdatis, zadali više problema Federeru i Mareju, nego juče indisponirani Conga Novaku. Utisak je, da su Novak  i Marej, ipak prikazali najviše, tu negde je i Federer, a da bi prolaz Del potra u finale, bio baš iznenađenje. Ali, igra se jedan meč u samo dva seta i sve je moguće.

Prvi će na teren Federer i Del Potro, pa onda Marej i Đoković. Između njihova dva meča, odigraće se derbi polufinala kod teniserki. Duel između Serene i Azarenke je svakako bio očekivan. Obe teniserke su do polufinala stigle ubedljivo i lako, ali ako je Azarenka znala tu i tamo da zastane, da ima padove i krizu u nekim delovima setova, Serena je bila neumoljiva. U četiri meča, izgubila je samo 13 gemova!

Teško da neko već ne vidi Serenu sa zlatom na grudima, ali ako prođe do finala, tu će se nešto pitati i Marija Šarapova, koja je favorit protiv Kirilenko. Druga Marija je do finala stigla svakkao zasluženo, ali ipak zahvaljujući ranom kiksu Agnješke Radvanske, mada je pobeda protiv prošlogodišnje šampionke Wimbldona, rezultat koji mora da opomene Šarapovu, jer je ona imala određenih prolema na putu do polufinala. Pre svega protiv Lisicki, meč koji samo ona zna kako je dobila, ali i u nekim delovima meča protiv Robson, mada se mora priznati da je bila ona prava protiv Klajsters i nema razloga da tako ne anstupi u samoj završnici.

Meč između dve Marije će se igrati na terenu br.1  kao drugi meč dana. Danas su na programu i svi dubl mečevi, s tim što će se u mešovitom dublu igrati četvrtfinala. Zanimljivo je da čak pet tenisera i teniserki su u konkurenciji za dve medlaje, s tim, da Kirilenko i Serena su u polufinalu i igraće jedna protiv druge, dok su Del Potro, Azarenka i Marej u četvrtfinalu mešovitog dubla.