Bojana Jovanovski u polufinalu Taškenta

Srpska teniserka Bojaa Jovanovski nakon preokreta izborila je plasman u polufinale turnira internacional kategorije u Taškentu, Uzbekistan.

Bojana Jovanovski, Taškent 2013

U četvrtfnalu, srpska teniserka igrala je protiv sve bolje Nemice Anike Bek, inače prvog nosioca turnira. Bojana je bila na ivici poraza, gubila 2-6, 3-5,  spasila meč loptu , a onda trijumfovala u tri seta, 2-6, 7-5, 6-3.

Prvi set je bio rutinski za Nemicu. Oduzela je srpskoj teniserki servis dva puta i osim u prvom gemu na servis Bojane, borbe nije ni bilo. Anika je osvojila poslednjih 12 poena seta u nizu, za samo 27 minuta. U celom setu, Bojani je prepustila samo 2 poena na svoj servis. Drugi set je bio druga priča. Pregršt brejk lopti, đuseva, tesnih gemova ”pljuštali” su na sve strane. Ipak, i dalje je Nemica bila ta koja je bila u prednosti. Nakon što su tri uvodna gema u setu bili brejkovi, prednost brejka Anika je održavala sve do 5-3. Na 5-4 je čak servirala za meč i došla do meč lopte. Bojana ju je spasla, a onda iz treće brejk šanse uspela da oduzme servis protivnici, a zatim i preokrene set  i veže 4 gema u nizu za 7-5, nakon nešto više od jednog sata borbe. Treći set je počeo stabilno ne obe strane. Držale su svoje servise sve do sedmog  gema. U osmom je Jovanovski oduzela Aniki servis, a onda i odservirala za pobedu uzevši ukupno poslednja tri gema u nizu. Naravno, ne bez drame. U poslednjem gemu meča Bojana je spasila dve brejk lopte,  a koristi tek četvrtu meč loptu za trijumf i 6-3. 

U polufinalu, Bojana Jovanovski će igrati protiv Nao Hibino iz Japana sa kojom se do sada nije susretala.

Bojani ovaj plasman donosi skok na WTA listi i povratak među 90 najboljih na svetu, a eventualno finale ili titula mogu joj doneti napredak na oko 70. mesto na listi