Bojana Jovanovski u osmini finala!

v274646p0  Bajka Bojane Jovanovski u Melburnu se nastavlja: naša mlada srpska teniserka se plasirala u osminu finala Australijan opena savladavši u trećem kolu dvostruko stariju, sjajnu 42-godišnju Japanku Kimiko Date-Krum sa 6:2, 7:6(3).

Kimiko je ušla u ovaj meč kao prava “super baka”, eliminisavši na svom putu i 12. nositeljku, Nađu Petrovu iz Rusije, i Izraelku Šahar Per. No, u prvom meču Australijan opena nakon dve decenije na kome je jedna igračica bila dvostruko starija od svoje suparnice, Date-Krum nije uspela da uradi ono što je 1993. ostvarila Martina Navratilova. Martina je tada, sa 37 godina, savladala 18-godišnju Gloriju Picikini sa 6:0, 6:1.  Kimiko je danas bila u potpuno podređenoj ulozi.

Prvo je Japanka iskoristila treću brejk šansu u prvom gemu ali je Sprkinja odmah uzvratila sjajnom igrom na servis rivalke.

Usledio je maratonski gem u kojem je Bojana spasila dve brejk lopte, te posle četiri đusa konačno sačuvala servis. U nastavku, Japanka je nastavila loše da servira, toliko loše da je Jovanovski bez izgubljenog poena stigla do novog brejka, a potom pronašla ritam i na servisu, te povela 4:1. Jovanovski je nastavila u sjajnom ritmu, spasila brejk loptu, a potom iz drugog pokušaja napravila novi brejk i dobila prvi set 6:2.

Nakon što je jedva sačuvala servis na startu drugog, srpska teniserka je ponovo bez izgubljenog poena napravila novi brejk i povela 2:0. Međutim, iskusna Japanka se nije predala, ponovo je naterala Bojanu da se muči na servis, ponovo su odigrale maratonski gem, a Date-Krum je ovaj put imala više strpljenja i iz trećeg pokušaja stigla do ribrejka.

Obe teniserke su nastavile da slabo serviraju, usledila su još po dva brejka u narednih pet gemova i 4:4 u setu. Nakon dva relativno mirna servis gema, usledio je novi maraton na servis Jovanovski. Bojana je spasila četiri brejk lopte, propustila jednu šasnu da osvoji gem, da bi potom Date-Krum iskoristila petu šansu i stigla do servisa za set.

Međutim, teniserke nisu odstupile, nastavljen je niz brejkova, pa je Jovanovski novim ribrejkom izjednačila na 6:6 i dobila šansu da u taj-brejku izbori plasman u osminu finala. Odmah je napravila mini-brejk i povela 2:0 ali je Japanka brzo uzvratila i izjednačila. Ipak, Bojana je nastavila sa sjajnom igrom, oduzela još dva servisa rivalki za 5:2.

Potom je Bojana osvojila poen na svoj servis i došla do četiri meč lopte. Prvu je poslala u aut ali je potom odigrala sjajan ritern i primorala Japanku na grešku koja joj je donela 7:3 u taj-brejku, za 7:6 u drugom setu i pobedu od 2-0.

Jovanovski će u osmini finala igrati protiv Amerikanke Sloan Stivens, 29. nosioca koja je sa 7:5, 6:3 eliminisala Lauru Robson, Britanku koja je u prethodnom kolu napravila iznenađenje pobedom nad Petrom Kvitovom.