Blejk na US Open-u završava karijeru

Amerikanac Džejms Blejk objavio je danas da će se, nakon US Open-a, povući iz profesionalnog tenisa!

James Blake

Teniser, koji će u decembru napuniti 34 godine, sa terena se povlači nakon 14 godina duge karijere, kroz koju je prošao sa mnogo toga lepog, ali i ružnog. Najsjajniji trenuci su 10 titula ( po dva puta Vašington, Sidnej i Nju Hejven, uz Bangkok, Vašington, Las Vegas i Indianapolis), uz učešće u još 14 finala. U dublu je osvojio 7 titula, iz 10 finala.

Rođen je 28.decembra 1979.godine u Njujorku. Kao tinejdžer je imao ozbiljne probleme sa kičmom, i morao je da nosi osamnaest sati dnevno specijalne naramenice. Pre nego što je postao profesionalac,  postao je najbolji igrač koledž lige, igrajući za Harvard. Na ATP listi se pojavio   prvi put 6.juna 1998.godine, i to na 939.mestu. U karijeri  najbolji rang je imao 20.novembra 2006.godine, kada je bio četvrti teniser sveta. Ostaće zapamćena i užasna povreda koju je doživeo u Rimu, 2004.godine, kada je udario u mrežu i na sreću izbegao paralizovanost. Nakon toga se vratio na teren i zabeležio najbolje partije u karijeri, što je kulminiralo time da je postao četvrti teniser sveta.

“Imao sam dobrih 14 godina na turu, gde sam voleo svaki minut, i ne mogu tražiti bolju karijeru od ove. Veoma sam zadovoljan što mogu sam da donesem odluku o povlačenju. Pre par godina sam imao operaciju kolena i to nije bio način da završim karijeru, prisilno. Ovo sada radim  svojom odlukom”, rekao je Blejk danas na konferenciji na US Open-u.

On je trenutno 100i teniser sveta, a igraće u prvom kolu protiv hrvatskog kvalifikanta, Ive Karlovića