Bez odbrane titule

Novak će dugo žaliti za neopreznim traženjem čelindža na brejk loptu, kada je servirao za prvi set. To i par grešaka u taj brejkovima, bile su retke ali kobne greške za Novaka. Izner je odigrao, tačnije odservirao sjajan meč, nešto slično onom u Bazelu protiv Federera i pokazao da se neke stvari ne dešavaju slučajno.

Paradoksalno zvuči, ali je Novak odigrao najbolji meč na turniru i jedan od boljih ove godine. To se doduše može reći za druga dva seta, bez odlučujućeg taj brejka, naravno. Kada se pogleda statistika, a ne vidi rezultat, sve izgleda kao da je Novak dobio meč. Novak je osvojio 11 poena više uz bolji procenat osvojenih poena i na prvi i na drugi servis. Samo 20 grešaka u ovako dugom  i napetom meču je zaista malo, ali sve je to bilo nedovoljno. Novak je zakazao tamo gde je trebalo da bude bolji od proptivnika, igra u bitnim poenima i gemovima.

Nije Novak završio posao u prvom setu na 5-4. Gem je počeo duplom greškom, zatim je na 40-40 visokim loptama po sredini davao priliku Izneru da ga napadne, što je ovaj uradio na najbolji način. Onda sledi reitern na liniju, a Novak mahinalno traži čelindž, iako je odlično odigrao dubokom paralelom. Gubi poen, gem i jedan gotovo rutinski meč odlazi u drugom pravcu.

Novak je na AO izgubio dva jako važna taj brejka. Već jedno vreme, Novak se ne oseća sigurno kada je 13. gem u pitanju. To je došlo do izražaja i u ovom meču. Izner je odigrao oba odlučujuća gema gotovo savršeno, ali je ipak Novak dolazio do situacija da osvoji poen kada je Izner servirao. Problem je bio u greškama na sopstveni servis. U prvom staj brejku je odservirao duplu grešku, jednu od dve ukupno na turniru. U drugom je bespotrebno pokušavao da previše skrati dijagonalu, pa je lopta za koji milimetar izašla u aut. Kada se sve to sabere sa Iznerovim servisima i odličnim reakcijama posle riterna, uz koji dobar napad iz riterna na Novakov servis, taj brejk nije bio previše blizu Novaku. Jedino je u prvom setu, kada je spasao set loptu, imao priliku da dođe do set lopte ali nije.

Nije jer je Izner uglavnom najjače i najpreciznije serivrao kada se suočavao sa brejk loptama. U drugom setu, Novaku je bilo potrebno 40-00, ali ne samo to već i još jedan brejk lopta posle izjednačenja, da bi došao do brejka. Novak je u tom delu igre vršio strahoviti pritisak na Iznera, što je i dalo rezultata u 8. gemu. U trećem je bilo slično. Doduše, Novak je u svakom gemu kretao sa 15-00, ali je Izner servisima dolazio do 30-15. Novak je najčešće dolazio do 30-30 pa i do đusa ali je samo jednom stigao do brejk lopte, kada je servis završio posao za Iznera.

Bilo je i sreće, bezbroj pogođenih linija za Amerikanca, ali je to ipak slab izgovor i uteha. Novak svoje šanse nije iskoristio, nije bio čvrst do kraja i to je nešto čime će morati da se poazabavi u narednom periodu. Dobra strana ovog meča je konačno dobra igra i kretanje na prošlogodišnjem nivou. Prosto je neverovatno da Novak u dva seta nije napravio više od 8 grešaka, u drugom samo dve-tri.

Novak će ovim porazom dosta izgubiti, pogotovu ako Nadal uđe u finale ili osvoji titulu. U najgorem slučaju razlika će se smanjiti za 1040 poena, što nije alarmantno ali Novaku smanjuje pravu na grešku u narednim turnirima. Moraće Novak već od Majamija da ubaci u veću brzinu i ne dozvoli onako loše mečeve kakav je bio u Dubaiju, pa i neki ovde na turniru, jer iz Nadalovog prošlogodišnjeg iskustva može dosta da se nauči. Samopouzdanje se lako gubi, a sa njim nekako po pravilu ode i sreća,. Ona je svakako prošle godine bila na Novakovoj strani, a večeras nije. Možda je Novak zbog prva četiri meča nije ni zaslužio.