Berdihov preokret

Kada igrač kao što je Tomaš Berdih prestane da greši, onda teško onom ko je sa druge strane mreže. To je na svojoj koži osetio David Ferer sinoć. Imao je Španac, dva puta brejk u drugom setu, ali je dozvolio Berdihu da se vrati, a onda su se Čehu složile kockice i furiozno završio meč 3-6 7-5 6-1.

Može se reći da se upornostisplatila. Može se reći i da je Tomaš imao i sreće, protiv Janka, zbog načina kako je spasao meč loptu,a i u sinoćnjem meču, jer je bilo očigledno da Ferer posle neverovatnih partija, polako posustaje. Teško je ipak reći da nije zasluženo prvi u grupi.

Ferer će možda postati tragičar ovog turnira. Igrao je uz Federera najbolji tenis, pobedio prvog i trećeg na svetu, ali će do finala morati i sa četvrtim. Nije samo problem Federerova forma, već i termin, jer će za oporavak Španac imati svega 15-16 sati. Berdih je uz prvo mesto, dobio i na papiru lakšeg protivnika i termin od 21h, što je sasvim sigurno bolja kombinacija.

Novak je dobio što je po igrama zaslužio i mada može da nam bude žao što se nije plasirao dalje, po igri i mentalnom stanju, bolje je da se sezona sad završila za najboljeg tenisera na svetu. Uostalom, sve je ispalo dobro po Novaka jer je i Nadal završio takmičenje, pa sa dobro zalihom od malo više od 4000 poena, ulazi u sledeću sezonu. Prednost taman tolika, da Novaku smanji pritisak pred narednu sezonu, jer dozvoljava poneki kiks i da mu priliku da shodno rezultatima, svojim i svojih konkurenata, bolje rasporedi snagu tokom same sezone, jer će u raspored sad ući i Olimpijske igre.