Berdih izgubio od Novaka

Ako se za jedan meč može reći da je jedan igrač više izgubio meč, nego što ga je protivnik pobedio, onda je to onaj odigran noćas, u kojem je Novak rezultatski, na kraju bio uspešniji od Berdiha, 3-6 6-3 7-6(3).

Ova opsaka se odnosi na završnicu meča a izraz Novakovog lica posle meča, sve govori. Nije bilo nekog radovanja, čak ni osmeha, samo pogled uperen ka nebu, malo prema publici, skromno dignuta ruka i ozbiljnost. Ozbiljnost koja možda znači i poštovanje prema protivniku ali i olakšanje, jer je Novak naglo pao, posle 2-2 i 30 oba u trećem setu. U tom trenutku se činilo da lomi meč, kontrolisao je poen, izbacio Berdiha, po dijagonali i onda odigrao neshvatljivo mlak forhend posle koga je Berdih preuzeo igru, pa umesto brejk lopte, došao do prilike da uzme svoj servis, koju je iskoristio još jednom Novakovom greškom.

Neverica na Novakovom licu i odlučnost na Berdihovom, su govorili kako će se meč do kraja odvijati. Novaku staje prvi servis, koji se u jednom trenutku popeo na 82%, Berdih napada, već drugu, treću loptu i bez problema stiže do 4-2. Kako je napravio brejk tako ga je izgubio, istim tim napadima, kod kojih je loptica izlazila u aut. Sreća za Novaka ali ni to nije pomoglo srpskom teniseru da zaigra odlučnije. Bez ijednog agresivnog udarca, nekako se provlačio do taj brejka, spsivši na 5-6 meč loptu. Tada je Novak pokušao agresivno, ali iz drugog servisa i pogrešio, dok je na meč lopti Berdih po svom običaju požurio da jednim udarcem reši poen.

To ga je dodatno unervozilo, tako da je odigrao katastrofalan taj brejk, a posebno je simolična bila greška na 1-3, kada je Novak jedva vratio servis, koje je pao pored mreže, Berdih se zatrčao, loše pročitao rotaciju i iz sve snage poslao lopticu u aut, preko osnovne linije,  iako je Novak već uveliko bio na drugoj strani terena.

Treba reći, da je Berdih poče fantastično meč, i igrom i rezultatom, Novak je jurio 0-4 ali je na 2-4 propustio tri prilike da se potpuno vrati u meč. Ako nečim Novak može biti zadovoljan onda je to igra koju je prikazao od tog trenutka sve do opisanog momenta u trećem setu, gde je ličio na tenisera koji je dominirao ove godine. Posebno može biti zadovoljan servisom, a ako nešto nije bilo na najvišem nivou onda je to svakako kretanje iz kojeg su proizišle 33 greške uz samo 17 vinera. Verovatno je Novak zbog povreda, malo smanjio intezitet treninga, taman toliko da ne bude na vrhunskom nivou kakvom smo navikli.

Pobeda vredi, ne samo zbo poena i realnog plasmana u polufinale, već i zbog vraćanja malo poljuljanog samopouzdanja, bez obzira na način na koji je ostvarena. Možda je zato i dobro da je sledeći protivnik Ferer, manje agresivan igrač, koji jeste uporan, ali protiv koga će biti više igre, taman koliko je potrebno da se uđe u udarac, jer na kraju treba uračunati i faktor prilagođavanja na podlogu. Novak je svakako sposoban za pobedu od 2-0 i osiguran plasman u drugu fazu. Meč je na programu u sredu.